Донецк и Луганск: Киев се опитва да провали мирните договорености, не извежда тежките оръжия


Донецк и Луганск: Киев се опитва да провали мирните договорености, не извежда тежките оръжия

Опълченците са извели вече почти 400 тежки оръжия от фронтовата линия

Настояват Оланд, Меркел и Путин да осуетят тези планове

Киев се опитва да се откаже от подписа на своя представител на плана за изтеглянето на тежките въоръжения, съгласуван според Минските договорености. Това се казва в съвместно заявление на Денис Пушилин и Владислав Дейнего, пълномощните представители на провъзгласените Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) на преговорите в Контактната група, цитирани от ТАСС.

„След днешната среща на Контактната група ние виждаме тенденция, която поставя под въпрос договорната способност на украинска страна: Киев прави пореден опит да се откаже от подписа на своя представител“, гласи изявлението, цитирано от Донецката новинарска агенция. Позицията на Украйна била, че ще започне изтеглянето на тежките въоръжения едва след като има едно денонощие без нито един изстрел.

Според двамата представители украинските представители се опитват да направят недействителен плана за изтегляне на тежките въоръжения.

„Принудени сме да се обърнем към украинската страна, а също към гарантите на преговорния процес канцлерката Меркел, президента Оланд, президента Путин и да ги призовем да не допуснат провала на мирните намерения“, заявяват двамата.

Те посочват, че опълчението е изтеглило значителна част от тежките въоръжения. „Отчитайки, че сме изтеглили почти 400 единици тежка бойна техника, никак не бихме искали да ги връщаме на предишните позиции“, се каза накрая в заявлението.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков констатира, че процесът на изтегляне на въоръжението е много нестабилен. По негови думи, опълченците от самопровъзгласилата се Донецка народна република са започнали изтегляне на тежката артилерия и са помолили Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да обезпечи мониторинга на изтеглянето.

„За съжаление обаче получихме информация, че ОССЕ е отказала да бъде свидетел на процеса. Поради това възникнаха някои затруднения. Но те са от технически характер, процесът ще продължи“, каза Песков.

„Разбира се, чуваме взаимни обвинения, те (страните) се обвиняват една друга в лошо изпълнение на споразумението, но все пак знаем, че нещата там сега са много по-добре, отколкото в периода преди Минското съглашение“, допълни прессекретарят на президента.

 

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 26.02.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: