Гърция никога няма да върне дълга си


Гърция никога няма да върне дълга си

Снимка: Getty Images/Guliver

ЕС трябва да приеме, че Гърция може никога да не върне дълга си от 366 милиарда долара, дори и затруднената икономика да удължи спасителната си програма, казват анализатори, цитирани от CNBC.

Гръцкият дълг не може да бъде изплатен в този живот, казва Кингсли Джоунс, основател и изпълнителен директор на Jevons Global. „Трябва да бъдем реалисти. Гръцкият дълг сега е 175% от БВП, а това е повече от периода, в който всичко започна”.

„Просто погледнете Япония. Държавният й дълг наближава бързо 300% от БВП. Един ден купищата дългове просто ще се сринат. И задълженията няма да бъдат върнати – това е и положението с Гърция”, обяснява той.

Настоящата спасителна програма на европейските кредитори иска от Гърция намаляване на дълга до под 110% от БВП до 2022 година. В последния момент в петък програмата беше удължена за още 4 месеца.

„Условията по настоящото споразумение на Гърция с кредиторите до голяма степен изисква от страната да се опита да постигне първичен бюджетен излишък от над 4% за 10 години… Никоя страна с нездрава икономика не е успявала да направи това досега. Затова мислим, че настоящите условия към Гърция са си направо нереалистични”, добавя Джоунс.

Въпреки че премиерът на Гърция Алексис Ципрас вече не иска отписване на дълга заради ограничените си възможности за преговаряне, експертите казват, че европейските кредитори трябва да разберат, че няма друго решение, ако искат Гърция да остане в еврозоната въпреки лошото си финансово положение.

„Еврогрупата трябва да приеме, че Гърция е неплатежоспособна и се нуждае от съществено намаляване на дълга. Трябваше да направят това през 2010 година, но тогава избраха да отпуснат на Гърция повече кредити и да отложат проблема”, казва Никълъс Ферес, инвестиционен директор в Eastspring Investments.

Приходите на Гърция са с 30% по-ниски от пиковите нива, което е равносилно на Голямата депресия през 30-те години на 20 век, така че икономиите просто са невъзможни”, отбелязва той.

Въпреки това европейските институции вероятно ще продължат да отхвърлят възможността за отписване на дълга, тъй като искат от Гърция да подреди данъчната си политика, обяснява Еван Лукас от IG, като добавя, че длъжностните лица ще са склонни да обмислят всеки друг вариант освен намаляване на дълга.

Рискът от излизането на Гърция от еврозоната нараства

Въпреки че петъчното споразумение разпали оптимизъм за трайно решение на ситуацията, призивите за излизането на Гърция от еврозоната все още се чуват често.

„Ако разгледате петъчното споразумение, ще видите, че Гърция не е получила нищо, а Германия е постигнала всичко, което искаше, така че сега се движим към излизане на Гърция от валутния съюз”, казва Лукас.

Той смята, че подписването на каквато и да било спасителна програма ще застраши мандата на управляващата партия „Сириза” и ще засили перспективата за предсрочни избори, което ще застраши всички досегашни споразумения с европейските институции.

От „Барклис” изразиха същите опасения с аргумента, че вероятността за излизането на Гърция от еврозоната сега е много по-голяма от когато и да било.

„Гръцките власти може да започнат да чувстват натиска на общественото мнение, което ще ги накара да намалят контрола върху изпълнението на програмата, а в същото време международните кредитори може да не са в настроение да толерират каквито и да било нови пропуски”, казва банката.

В същото време според „Морган Станли” вероятността Атина да напусне еврозоната в следващите от 3 до 6 месеца е около 25%.

Източник: http://balkani.actualno.com/

Posted on 26.02.2015, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: