„Шеврон“ се маха от Европа


„Шеврон“ се маха от ЕвропаСъпротивата на румънците не беше излъчена по телевизиите, но тя се овенча с успех. Две години, след като  „Шеврон“ получи концесии за проучване за шистов газ в Румъния, близо до границата с България, американската компания обяви, че се оттегля от страната заради масовото недоволство срещу нея

Американския енергиен гигант „Шеврон“ прекратява операциите си в Румъния и в цяла Европа.

Причините, които изтъкват от „Шеврон“ са слабите резултати от проучванията и продължителните протести срещу добива на шистов газ в страната. С оттеглянето си от Румъния компанията закопа последния си проект на територията на Европа.

Друга причина, поради компанията трябваше да се откаже от проектите си в Европа е и спада в цените на нефта. Сега „Шеврон“ е принудена да се концентрира и преориентира обратно към САЩ. По-рано компанията се сбогува с концесиите и проектите си в Полша, Латвия, Украйна и България. В Източна Украйна се намират най-богатите находища на шистов газ в Европа, но компании като „Шел“ и „Шеврон“, които щяха да получават над 90% от печалбата от добития шистов газ бяха изгонени.  Британско-холандската компания „Шел“ първа спря добива на шистов газ в източна Украйна, а след нея и американската „Шеврон“.

Споразумението за срок от 50 години за добив на шистов газ беше подписано през януари 2013 година – след свалянето на Виктор Янукович, който отказваше да предостави договр на енергийните компании с намалени ставки, както самата Виктория Нуланд призна, че е „изискала“ на среща с украинския президент няколко месеца преди свалянето му.

„Изтеглянето ни от Румъния бележи процес на загърбване на нашите концесионни интереси в Европа“, заяви представител на компанията пред „Wall Street Journal“, който не конкретизира причините за изтеглянето им от Румъния.

Обясненията, че американския гигант се изтегля от Румъния заради незадоволителни резултати при проучванията противоречат на предишните твърдения на румънското правителство, лобистите и представителите на „Шеврон“, който уверяваха колко би било изгодно да се започне добива на шистов газ в Румъния, защото

„тя притежава газ, който ще покрие изцяло вътрешните ѝ нужди за следващите сто години“.

В глобален мащаб за „Шеврон“ 2014 година се оказа пълен провал. Провалените проекти се покачиха на 30%, сравнение с 18% през 2013, сочат изследванията на Bloomberg. Като цяло „шистовия балон“ в Съединените щати се спука. Много компании преустановяват или намаляват проектите и дейността си заради спада на цените на нефта, но и заради факта, че трябва да дупчат все по-дълбоко.

Румънците се съпротивляваха яростно срещу решението на правителството да предостави концесии за проучване за добив на шистов газ на „Шеврон“ в страната. Протестите продължиха от 2013 г. и не бяха излъчвани в повечето румънски, български, съответно и чужди медии. Правителството се опита да потуши протестите, давайки свобода на органите на реда да прилагат колкото насилие е нужно, за да провалят и обезкуражат протестиращите. Стотици бяха арестувани и ранени, на места имаше и смъртни случаи. Изтеглянето на „Шеврон“ от Румъния е голяма победа за активистите и будните граждани в Румъния.

 

 

Източник: https://alterinformation.wordpress.com/

Posted on 24.02.2015, in Анализи, Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: