КОМПЛЕКСЪТ „ИСКАНДЕР” – ЕКВИВАЛЕНТ НА ЯДРЕНА БОМБА


КОМПЛЕКСЪТ „ИСКАНДЕР” – ЕКВИВАЛЕНТ НА ЯДРЕНА БОМБАВ източната част на Русия се проведоха войскови учения. Кулминацията в тях  бяха стрелбите с оперативно-тактическите комплекси „Искандер-М”.

Ракетната бригада, която има тези комплекси на въоръжение, е дислоцирана в Биробиджан. Подразделението показа много високи резултати в използването на тези комплекси по времето на най-големите учения „Исток-2014”.
Тогава вдигнатите по тревога бойни части извършиха 200-километров марш, заеха позиции и отработиха точно зададените цели.

Днес задачите на ракетчиците също са много отговорни. Войниците и офицерите от Еврейската автономна област ги очакват дълъг марш наскок и интензивни тренировки с комплексите. Финалът на учението ще бъде изстрелването на ракети, с което военните за пореден път ще проверят бойните характеристики на „Искандерите”.

Оперативно-тактическият комплекс „Искандер” е уникална техника. В интервал от една минута той може да изстреля два боеприпаса, включително и крилата ракета, и да ги управлява по времето на целия полет. Освен това по мощността си „Искандер” е еквивалент на ядрена бомба.

Крилатата ракета лети на разстояние повече от 300 км и има боен товар около половин тон. Боеприпасът набира височина от 20 до 50 километра (отклонението му от целта не е повече от седем метра).

Траекторията му обаче е непредсказуема и невидима за радарите, което е гарантирано от технологията „стелс”. Поради това „Искандер” е неуязвим за американските „Пейтриът” и европейските им аналози.

Експерти твърдят, че тази бойна техника е незаменима за унищожаването на всичките съществуващи в света противовъздушни и противоракетни системи, военни летища, армейски центрове за управления и свръзка.

Превъзходството на „Искандер” е неговата мобилност. Той се премества скрито от място на място и се превръща в неуловим за противника. Подвижността гарантира внезапност при нанасянето на ракетен удар.

В „Искандер” могат да бъдат използвани до десет различни бойни глави – осколъчно-фугасна, проникваща и др. Някои от тези части имат индивидуална система за насочване.

В СМИ се появи информацията, че с бойните блокове на този комплекс могат да бъде снабдена системата за насочване GPS/ГЛОНАС.

 

 

Източник: „Распер“

Posted on 23.02.2015, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: