Провалът на сделката „Мистрал“ ще бъде удар за Франция


Провалът на сделката "Мистрал" ще бъде удар за Франция


© Фото: Flickr.com/Kari Käsper/cc-by-nc-sa 3.0

Провалът на договора за построяване във Франция на два десантни вертолетоносни кораби-докове от типа „Мистрал”, по който Русия е изплатила повече от половината сума, предвижда сериозни санкции, съобщи пред ИТАР-ТАСС източник от Обединената корабостроителна компания (ОКК), коментирайки декларацията на Министерството на външните работи на Франция за евентуално анулиране от френска страна на сделката за тези кораби.

„Ако вземем само чисто финансовата страна на въпроса, трябва да отбележим, че договорът от 2011 г. предвижда много сериозни наказателни санкции в случай на неизпълнение на задълженията от която и да е страна — заяви събеседникът на агенцията. — По договора за построяването на двата „Мистрал” Русия вече е изплатила на Франция около 700 млн. евро.

Като се има предвид, че себестойността на труда и промишленото производство в Европа са значително по-високи, каталожната стойност на построяването на един „Мистрал” в Русия е 250 млн. евро, докато договорът с Франция е сключен за сума от 1,12 млрд. евро за двата кораба.” Според него за такава сума в руските корабостроителници могат да бъдат построени не два, а четири-пет десантни вертолетоносача с аналогични характеристики.

Министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиус заяви в понеделник в пряк ефир по телевизионния канал TF1, че Париж може да разгледа вариант за анулиране на продажбата на Русия на „Мистрал” в случай на по-нататъшна ескалация на ситуацията в Украйна. Той заяви, че анулирането на тази сделка влиза в списъка на мерки в рамките на третия етап на санциите срещу Русия, но добави, че Франция не е готова да вземе това решение самостоятелно. Фабиус поясни, че няма намерение да действа сама и помоли Великобритания да осъществи аналигични по мащаб действия с авоарите на руски олигарси в Лондон.

В началото на март френският президент Франсоа Оланд заяви, че договореността за продажбата на Русия на два кораба от типа „мистрал” на сегашния етап не е спряна. Той каза: „Франция спазва положенията на подписаните договори. Ние все още не сме в стадий, когато ще се наложи да ги отменяме, и бихме искали да избегнем това.”

Договорът за построяването на вертолетоносачи от типа „Мистрал” за Военноморския флот на Русия на стойност 1,12 млрд. евро е подписан през юни 2011 г. в санкт Петербург. Той предвижда построяването първоначално на два кораба във френската корабостроителница в Сен Назер.

Първият кораб „Владивосток” е спуснат на вода и по план трябва да бъде предаден на руския флот в края на годината, а вторият — „Севастопол” — през 2015 г. Въпросът за построяването на третия и четвъртия „Мистрал” трябва да бъде решен след резултатите от експлоатацията на „Владивосток” и „Севастопол”.

Вертолетоносачите от типа „Мистрал” са с водоизместимост 21 хил. тона, с максимална дължина на корпуса 210 м, скорост — до 18 възела, далечина на плаване — до 20 хил. мили. Числеността на екипа на вертолетоносача е 170 души, на борда допълнително могат да бъдат приети 450 души.

Авиационната група включва 16 вертолета, шест от които могат да бъдат едновременно разположени на полосата за излитане и кацане. Товарната палуба на кораба може да побере над 40 танка или 70 автомобила.

„Мистрал” е способен да изпълнява едновременно четири задачи: да приема вертолети, да десантира военнослужещи на сушата, да бъде център за управление и плаваща болница.

 

 

Източник: http://rusiadnes.bg

Posted on 19.02.2015, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: