ГЛОБАЛИЗАЦИЯ, АМЕРИКАНИЗАЦИЯ И ТТIP- договора за свободна търговия между ЕС и САЩ


ГЛОБАЛИЗАЦИЯ, АМЕРИКАНИЗАЦИЯ И ТТIP- договора за свободна търговия между ЕС и САЩ Глобализацията е процес със спорен ефект. Процесът се възприема като премахване на границите и разстоянията, като фактор на развитие в световен мащаб.Има различни гледни точки и позиции за ползите и вредите от нея, които са повлияни от  идеологически възгледи.Поддръжниците на глобализацията я разглеждат като фактор за стопанското развитие в световен мащаб, нейните противници смятат, че тя е причина за икономически и екологични вреди.

Американизацията е влиянието на американската поп култура, бизнес модели, език и политика на други страни. В САЩ концепцията се прилага за процеса на асимилация на имигрантите, а извън САЩ концепцията  се използва за ликвидиране на традиционната култура и обичаи.
В последно време глобализацията, се превръщаше в американизация,защото САЩ  се бяха превърнали във водещ доминант на световното икономическо и политическо пространство.
Разбира се последните години и събитията от последните месеци коренно променят ситуацията в света не в американска полза.
САЩ участва в двете световни войни, но битки на нейната територия не бяха водени и успя да използва по най- добрия начин техническия  потенциал на света и в същото време крадеше и примамваше на-кадърните млади хора.В последните десетилетия американският модел на живот, масова култура, телевизии, технологии се натрапват и налагат всякъде. Американските марки бяха нарицателни за новия динамичен и модерен начин на живот,които се налага от филмите и медиите, собственост на големите медийни корпорации и финансирани от американски фондации НПО. Те пропагандират и налагат този начин на живот и тези стандарти, с които младите хора започват все по- често да идентифицират себе си.
В България това се вижда от синдрома на криворазбраната глобализация и  все по-широкото възприемане на глобализацията като американизация.
Ние приехме  идването на големите корпорации като „благословия“, „край на лишенията“ и начало на „мечтаното изобилие“. Така 25 години поколения българи, радващи се на новото си „демократично битие“, стават свидетели на раждането на нов феномен-възможностите за избор са сведени до опциите, които  САЩ позволяват и налагат-копиране на американските ценности.
Подмяна на националното съзнание, промяна на физиономията на българската литература и култура, което води до отродяване от българщината и подмяна на националното съзнание. Литературата,образованието и масовата ни култура вече не стимулират родолюбие и не са неразделна част от  националното ни съзнание, противоотрова на безродието.
Унищожаването на българското образование,литература,култура е начин за разчистване на геополитическото пространство за чужди идеи и ценности (основно американски), водещо в крайна сметка до обезличаване на нацията.
Не си си даваме сметка, че изравняването на различията, на „другостта“, означава духовна немощ и стерилитет.  Пред писателите,
журналистите,артистите остана изборът-
мизерия или да пишат и творят така, че да обслужват властимащите и бе осъществена една от основните цели на „бленуваната глобализация“ – художественото слово и култура  да изчезнат като коректив на атлантическата политическа класа.
Дали и ТТIP е проводник на американизацията в Европа?.
Най-пагубните разпоредби, които рискуват да залегнат в ТТИП са свързани с новия режим за уреждане на спорове между инвеститор и държава /ISDS – investor-state dispute settlement/. За него настоява едрият, мултинационален бизнес от двете страни на Атлантика. Новият режим предвижда учредяването на международни арбитражни съдилища, които да решават спорове между инвеститори и държави (очаквано в интерес на инвеститорите). Подобен режим на правораздаване съществува само в двустранни спогодби между развити и развиващи се държави с нефункциониращо правосъдие,а сега всички европейски държави ще бъдат подчинени на мултинационалните корпорации,на глобализма.
Договорът ще установи зона за свободна търговия между  САЩ и ЕС, ще  премахне  митническото бреме в търговията, което и сега е ниско /средно около 4%/.
Но най-вече ще доведе до уеднаквяване на хиляди стандарти за качество на въздуха, храните, околната среда, лекарствата, за безопасност на електрическите уреди, за дейността на банките и застрахователните компании, в резюме или по друг начин казано-стандартизиране на потребителското битие от двете страни на Атлантика,по-скоро в американски и корпоративен интерес.
И тук е голямото „НО“ -но потребителската защита на европееца е значително по-висока от американската в момента и в името на икономическия растеж ЕС ще трябва да жертва високите си критерии. Тази стъпка ще промени европейската флора и здравния статус на всички европейци.
В комплект вървят и телешкото с хормони, пилешкото, дезинфектирано с хлорни продукти, свинското месо с ректопамин (препарат забранен в 160 държави.
„Има вероятност и някои от разпоредбите на ACTA да бъдат инкорпорирани в ТТИП“, призна Дамиен Леви,тогава вторият по ранг в преговарящия екип на ЕС, на среща с граждански активисти в Брюксел.
Благодарение на ТТИП  изгонените през вратата могат да влязат през прозореца и шистовият газ, обект на забрани и мораториуми из почти цяла Европа ще прескочи националните законодателства като част от международен договор, дори без да бъде упоменат изрично.
ТТИП застрашава строгия подход на Европейския съюз относно регулациите на опасни химикали с цел опазване на общественото здраве (REACH).
Експлозивният характер на ТТИП личи и по тоталната непрозрачност на преговорния процес.  Преговорите се водят в тесен състав, а надзорът над процеса е съмнителен.
Брюксел се опитва всячески да угаси и омаловажи назряващата буря на недоверие и протести.Хиляди хора излязоха по улиците на Берлин през януари в рамките на „Зелената седмица“ в знак на протест срещу подписването на споразумение за свободна търговия със САЩ, според германското издание на Deutsche Welle.
В българското издание на DW подобни зловредни новини нямаше.

 

 

Автор: ЙОРДАН ХАЛАЧЕВ

Източник: http://yphalachev.blogspot.com

Posted on 17.02.2015, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: