Tagesspiegel: Балканизацията – последен шанс за Украйна


 Tagesspiegel: Балканизацията - последен шанс за Украйна“Новото споразумение, постигнато в Минск е успех. Прекратяването на огъня, извеждането на тежкото въоръжение и размяната на пленниците са действия, които дават надежда за мир в Донбас”, пише Ник Афанасиев на страниците на немския вестник Tagesspiegel.

Дори предходните мински споразумения постигнаха известен спад в интензивността на бойните действия и обстрела на жилищни квартали. Многобройни са причините, поради които сключеното през септември споразумение “Минск I” така и не беше реализирано докрай. Не последна роля има и факта, че и в Киев, и в “народните републики” продължиха да мечтаят за военна победа.

Разбира се, напълно възможно е те да го очакват и сега, но суровата военна реалност ги принуди да стигнат до “Минск II”.

Разбира се, новото споразумение предстои да докаже, че си струва хартията, на което е написано. Но и сепаратистите, и Русия знаят, че в случай на бъдещо влошаване на конфликта американските военни доставки за Украйна са неизбежни.

Още повече, че заедно с тях в Украйна ще отидат и американски съветници и обикновени войници, за да ги защитят.

Украинското ръководство от своя страна ще се откаже от обявеното настъпление, ако то, разбира се, не поиска да сломи и последното останало доверие на Запада към него.

И това не е случайно – едновременно със срещата на върха в Минск президентът на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че фондт ще предостави на Украйна 17,5 млрд. евро.

Посланието зад това заявление на МВФ е ясно: “Европа е готова да плати, но не за война, а за мир”.

Така или иначе горчивата истина за “Минск II” е, че споразумението не отрази политически напредък и въпросът, как ще се развиват събитията занапред в Донбас остана без отговор. Всъщност “Минск II” предполага само прекратяване на огъня, но не представлява решение за бъдещия статут на Донбас, и затова то “циментира” настоящото статукво и обрича “народните републики” на мрачно бъдеще на финансирана от Русия “ябълка на раздора” между Запада и Москва.

В последно време в украинския конфликт започна все по-често да се прокрадва “призракът на балканизацията на Украйна”.

Има се предвид кървавия разкол на Югославия, след който се образуваха редица самостоятелни държави, повечето от които се разбират много добре помежду си, две са част от ЕС, а една дружи с Русия.

При това всички те се справят много по-добре, отколкото Украйна, където, слава богу, досега не е имало религиозни чистки, като тази в Сребреница, например.

Затова е напълно възможно “Минск II” да стане предвестник на края на Украйна и нейните днешни граници, а мирната балканизация на Украйна – най-добрият от всички лоши варианти за нея, смята Афанасиев.

 

 

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 15.02.2015, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: