Споразумението за прекратяването на огъня в Украйна влезе в сила


Споразумението за прекратяването на огъня в Украйна влезе в силаСпоразумение за прекратяване на огъня между силите на Киев и проруските опълченци влезе в сила в полунощ. Това е първият етап от мирния план, който трябва да сложи край на конфликта в Източна Украйна.

След полунощ артилерийският и ракетен обстрел в Донецк е спрял внезапно и прекратяването на огъня в Източна Украйна изглежда се спазва. Двама души са загинали след прекратяването на огъня в Донбас, съобщи губернаторът на Луганска област Генадий Москал.

Възрастна двойка е загинала след като снаряд попаднал в дома им минути след началото на примирието.От самопровъзгласилата се Донецка народна република заявиха, че обкръжените украински военни в Дебалцево са открили артилерийски и минометен огън.

От украинска страна съобщиха, че представители на Специалната мониторингова комисия на ОССЕ са поканени незабавно да заминат за Дебалцево, за да се убедят, че прекратяването на огъня се спазва и от двете страни.Документът предвижда изтеглянето на „всички тежки оръжия на двете страни”, за да се установи буферна зона широка от 50 до 140 километра. Изтеглянето им трябва да започне максимум два дни след прекратяването на огъня и да завърши след 14 дни.

Текстът предвижда също изтеглянето на всички чужди въоръжени групи, военно оборудване и наемници от украинска територия под наблюдението на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. В документа е заложено освобождаването на всички затворници и заложници, задържани от началото на конфликта през април.

Предвижда се да бъде обявена амнистия за всички бойци, участвали в конфликта. Украйна трябва да възстанови функционирането на банковата си система в районите в конфликт.

Отговорността за контрола на границата принадлежи изцяло на украинските сили в „цялата зона на конфликт” след организирането на местни избори.

Текстът предвижда и нова украинска конституция до края на 2015 г. при децентрализиране на районите на Донецк и Луганск след споразумение с представителите на тези зони.

 

 

Източник: http://rusofili.bg

Posted on 15.02.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: