„НАТО вън“ скандираха в София


 "НАТО вън" скандираха в София


Снимка: БГНЕС

„НАТО вън“, скандираха събралите се на четвъртия протест в София, който обявиха, че е срещу войната, опита за война и опита България да бъде въвлечена във войната и в подготовката, предаде репортер на БГНЕС.

Проблемът е че хората, които са в държавните институции, говореха от свое име и не направиха опит да уведомят за тези свои позиция хората“, каза Борис Цветков, който е председател на Български антифашистки съюз София. Той посочи, че властимащите еднолично решили, че ще има команден център в България, докато в Унгария и Словакия, които са гранични с Украйна държави няма да има.

Сега когато масово хората в София и страната изразяват обратното мнение, мисля че институциите рано или късно ще се съобразят с него, каза Цветков и обеща да са тук докато надвисналата опасност не отмине.

Българите не искаме, без да ни питат да се участва във война и в подготовка за война. Искат да се преразгледа решението за проамерикански военни бази в България.

„Ако през май се каже че сме против, влизаме в едногодишното предизвестие, ако замълчим автоматично ще се продължи срока“, обясни той. Протестиращите имат резерви към командния център на НАТО в столицата. Най-малко във всички други държави такъв се прави извън центъра, извън столицата.

Цветков посочи и „падението на външния министър от преди една седмица, който каза: всеки, който говори на глас нещо, макар неудобно, е криминален престъпник“. „Е това вече е уникално, затова ли правихме демокрация в България?“, попита Цветков.

Формално организаторите на протеста са двама – Български антифашистки съюз София и Клара Стоименова – гражданска, която не членува в никаква партия. Но на шествието имаше и други организации, а и партии.

Пепа Рашева от Гражданска инициатива за суверенитет на България и държавите по света посочи, че са обвили всяка неделя митинг под надслов: България зона на мира.

Тяхната кауза е „НАТО вън от България“. Не признават членството на страната ни в НАТО и смятат, че е направено против волята на народа. Смятат, че американските бази у нас и членството ни в Алианса не е сигурност за нашата държава, а напротив това е несигурност.

Хората се събраха пред президентството, после се отправиха на шествие. Носеха плакати, които освен срещу НАТО, бяха и За Русия. На някои от тях пишеше: Русия обединител и спасител на славянския народ, България иска мир с Русия.

Преминаването им през руската църква в столицата случайно съвпадна със сватба, на която присъства и руския посланик. Протестиращите се спряха с възгласи за мир и отправиха пред църквата молитва за мир. Протест ще има и другата неделя.

 

 

Източник: http://nakratko.bg

Posted on 15.02.2015, in Балканите and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: