Египет се присъединява към Евразийското икономическо пространство


Египет се присъединява към Евразийското икономическо пространствоЕгипет ще се присъедини към зоната за свободна търговия на Евразийския икономически съюз, Русия ще строи атомна електроцентрала в северозападната част на страната, ще има своя индустриална зона край Суецкия канал, планирани са няколко мащабни руско-египетски проекта.

Това са основните резултати от двудневното посещение на руския президент Владимир Путин в Египет, съобщават египетските държавни медии.

Египетският президент Абдел-Фатах ал-Сиси заяви във вторник, че страната му е подписала няколко споразумения с Русия за засилено сътрудничество в областта на енергетиката, търговията и сигурността. Русия и Египет са се договорили за създаването на зона за свободна търговия и руска индустриална зона в близост до Суецкия канал.

Президентът Сиси обяви плана по време на съвместна пресконференция с руския президент Владимир Путин. Двете страни ще си сътрудничат при строежа на няколко пристанища в трите провинции, граничещи със Суецкия канал – Суец, Исмаилия и Порт Саид. Друго пристанище ще бъде построено в град Южен Синай, ще се модернизира и летището в Шарм Ал Шейх.

Планирани са и редица мащабни проекти, включително „технологична долина“ в Исмаилия, която ще бъде домакин на няколко технологични проекта, заедно с новата индустриална зона на запад от Суецкия залив.

През 2014 г. търговският обмен между Русия и Египет възлиза на повече от $ 4.50 милиарда, което представлява увеличение с повече от 80 на сто от предходната година, каза президентът Путин.

На съвместната пресконференция с руския президент Владимир Путин ал Сиси заяви, че двете страни са подписали меморандум за разбирателство за изграждане на ядрена електроцентрала в северозападния район на Египет Ал-Дабаа.

В рамките на посещението на руския държавен глава бяха подписани споразумения за внос на руски природен газ и за създаването на зона за свободна търговия в регион Ataqa Египет.

Двете страни се договориха да засилят сътрудничеството за сигурност с оглед борбата срещу тероризма.

Путин пристигна в Кайро в понеделник за двудневно посещение в Египет – първото си посещение в арабската страна през последното десетилетие.

Прави впечатление, че знаковото посещение на руския държавен глава беше отбелязано от египетските власти с особени почести, включително десетки руски знамена и билбордове с лика на Путин, осеяли булевардите на столицата. Демонстративното сближаване на Русия с първия демократично избран за лидер на Египет – Сиси, дава сигнал за стратегическа преориентация на ключовата арабска страна, която по време на режима на Мубарак, който беше свален през 2012 г. с народни бунтове, гравитираше към САЩ.

През 1950-те и 1960-те години по времето на големия арабски лидер Гамал Абдел Насър, Египет е важен партньор на СССР в Близкия изток. След неговото оттегляне, новият държавен ръководител на Египет Ануар Садат променя външнополитическата ориентация на страната към САЩ.

 

 

Автор: Хаштаг-BG

Източник: http://hashtag-bg.com

Posted on 12.02.2015, in Икономика, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: