Ще има ли руски военни бази на Кипър?


Ще има ли руски военни бази на Кипър?

© Архивно фото: Flickr.com/Tony/cc-by-nc-nd

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис планира да предложи на Москва да разположи на негова територия две военни бази. Първата – военноморска – в пристанище Лимасол, а втората – авиационна – на летището на Пафос.

Подписването на съответното споразумение се планира за 25 февруари по време на посещението на лидера на Кипър в Русия.

Анастасиадис съобщи, че между двете страни вече има споразумение, което се нуждае от подновяване, и по време на официалната среща с ръководството на Русия ще бъдат обсъдени и някои допълнителни услуги, които сега Кипър оказва на Франция и Германия.

Не за първи път Кипър планира разширяване на военното сътрудничество с Русия, но предишния път – преди 8 години – му попречи Западът. А и сега това решение едва ли ще е просто, казва руският военен експерт Виктор Литовкин:

– Русия и Кипър отдавна развиват сътрудничество. Нашата страна беше предоставила 30 танка Т-80, един батальон БМП-3, но редица европейски страни, както и Турция, гледат на това нещо доста ревниво.

Предложението на президента на Кипър към Русия да ползва пристанища и летища е една много достойна крачка за ръководството на тази страна. Ние нямаме нужда от свои военни бази на Кипър – липсва голяма военна необходимост, пък и струва солидни пари.

За отбелязване е, че на Кипър има две британски бази на военновъздушните сили. А постоянното присъствие на наши войски може да създаде определени проблеми. Ние не сме заинтересовани от такива неща, пък и не бива да правим главобол на ръководството на Кипър.

Но ако наши кораби са на патрулиране в Средиземно море и поискат да акостират на едно от кипърските пристанища – това ще е добре. Или самолетите, патрулиращи международното въздушно пространство, ще имат възможност за дозареждане на местните летища.

Според главния редактор на руското списание „Национална обрана“ Игор Коротченко, докато няма официално заявление от страна на ръководството на Кипър може само да се посочат някои изгоди от това предложение:

– Преди всичко, въпросът е до цената за арендуване на руски военни обекти на Кипър, а от друга страна, ръководството на страната тясно взаимодейства с Русия в икономическата сфера.

Става очевидно, че ако това предложение бъде направено, то ще стане част от общия пакет, насочен към укрепване на връзките между двете ни страни. Но в такива сериозни въпроси следва да се изхожда и от сериозни предложения. Ще разглеждаме предложенията на Кипър, но когато те бъдат формализирани.

В чужбина руски военни бази има в Беларус, Казахстан, Абхазия, Южна Осетия, Армения, Киргизстан и Таджикистан. Има и пункт за материално-техническо снабдяване на военноморските сили в сирийския Тартус.

Наскоро министърът на обраната на Русия Сергей Шойгу беше обявил, че Русия води преговори за създаване на военни бази във Виетнам, Венецуела, Никарагуа, Сингапур, Сейшелските острови и Куба.

 

 

Автор: Наталия Александрова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 11.02.2015, in Въоръжени сили, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: