Да очакваме ли турски военни бази на „партньорите“ ни в НАТО ?


Да очакваме ли турски военни бази на „партньорите“ ни в НАТО ?От десетилетия насам Турция е обявила „независима република“ в териториите на Кипър

Над тридесет години на територията на Кипър съществува една непризната (с мълчаливото съгласие на НАТО) „независима турска република“. От тогава северната част на острова е окупирана и на нея е провъзгласена непризнатата от никого Кипърска турска република. Въпреки че Гърция също е член на НАТО. Великобритания запази военната си база в Кипър и с това въпросът е „приключен“.

Напрежението между Гърция, Кипър и Турция отново нарасна в края на миналата година, когато президентът на Кипър Никос Анастасиадис се обърна към генералния секретар на ООН Пан Ки-мун с молба за намеса в ситуацията в региона и за опит за убеждаване на Турция да се въздържи от нарушаването на суверенните права на републиката.

Поводът този път беше , че Турция обяви за намерението си да започне проучването на местонахожденията на природен газ на юг от острова, където консорциума на италианската компания Eni и южнокорейската Cogas са се заели със сондирането в съответствие с споразумението с правителството на Кипър, предоставило им правото за издирване и разработване на местонахожденията в  икономическа зона на републиката. Миналия вторник Турция изпрати военните си кораби в зоната.

На всичкото отгоре Анкара „била против“ това Кипър да усвоява тези свои ресурси преди приключване на продължаващият над тридесет години конфликт между Кипър и Турция.

Отново не последва никаква реакция в „евроатлантическото семейство“. Турция е втората по численост армия в алианса, както и важен стратегически партньор на САЩ. „Не си струва“ да се нарушават отношенията в рамките на НАТО с Турция заради държавички като Кипър и България, например. Това е простата истина.

И се стигна до днешния ден: Властите в Кипър желанието си Русия да разположи свои военновъздушни и военноморски бази на територията на островната държава.

В интервю за местни медии президентът на Кипър Никос Анастасиадис е заявил, че има старо отбранително споразумение между двете страни, което трябва да бъде възобновено. Анастасиадис добавя, че връзките между Кипър и Руската Федерация са традиционно добри, и че страната му е против въвеждането на нови санкции срещу Москва.

Къде е България?

След като на 01 Декември по време на визитата си в Турция, Владимир Путин обяви, че зачерква „Южен Поток“ и на дневен ред е „Турски поток“ България бе посочена като страната, която е провалила окончателно проекта, под натиска на Брюксел и Вашингтон. Хронологията на действията на няколко български правителства, които последователно водеха неясна или целенасочена политика срещу проекта (в тези кабинети влизаха силите и на социалистите и на най-силната партия у нас – ГЕРБ). Бойко Борисов, настоящ премиер, дори се „похвали“, че ГЕРБ имат основна заслуга за провалянето на трите огромни руски проекта от последните години. Но най-важното е, че България изчезна от политическата карта на Европа. Още преди приемането ни в ЕС, по настояване на Турция, беше направено всичко възможно страната ни да не се превърне в енергиен център на Балканите – роля, която Турция искаше за себе си и сега осъществи.

Българските политици се оправдаха, че защитават евроатлантическите ценности. Но се оказа, че по-големи партньори като Турция могат да търгуват с Русия, въпреки санкциите и могат да подписват споразумения с руснаците, дори като това „Южен поток“ да заобиколи България и да се осъществи през Турция. На Европа „ГАЗПРОМ“ съобщи, че няма време и трябва да започне да изгражда инфраструктура, през която да си докарва газта от Турция и Гърция, защото Русия в бъдеще няма да транзитира газ през превърналата се в американски бордей Украйна.

България получи потупване по рамото. Никакви компенсации за загубите, които за пореден път претърпя, бидейки между „чука и наковалнята“, въпреки географското си положение…

И така стигнахме до 06 февруари, 2015 когато  Европейският съюз обяви, че  има нужда от нов стратегически енергиен съюз с Турция, защото в бъдеще тази държава ще стане ключов играч в транзита на газ. Това каза еврокомисарят по климатични и енергийни въпроси Мигел Ариас Канете, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия.

Да, „ключов играч“, какъвто Европейския съюз нямаше изгода да бъде просещата подаяния и неполучаваща никакви икономически плюсове от приемането си в евросъюза, което се случи само, защото САЩ искаше още един бивш руски сателит в „колекцията“ си, а не защото ЕС го желаеше. Бъдейки страна, през която руския газ влиза към Европа България печели независимост и източник на печалби, зависещ от Русия. Това щеше да ни направи много по-независими от жълтите стотинки и подаянията на Вашингтон и Брюксел.

И ако сме свикнали да бъде вечно гладни и да обслужваме чужди интереси (било то и руски!), то явно не сме научили историческите си уроци, че губим, когато сме срещу Русия. Оставяме настрана връзките между народите ни, които няма как да бъдат заличени (освен във виртуалната интернет реалност). Над 80% от българите се определят като симпатизиращи на Русия, а голяма част като откровенни русофили. България всъщност е единствената държава във света, където има национално движение на русофилите.

Докато Кипър гледа собствените си интереси и се опитва да се изплъзне от мазната хватка на неосманистка Турция на авторитариста Ердоган, България се готви да приеме още военни бази на НАТО и военна техника. Те щели да ни „пазят от Русия“.

Това решение, разбира се е на НАТО (Вашингтон), който непрестанно увеличава присъствието си в Източна Европа, въпреки договореностите още от времето на „перестройчика“ Горбачов, който прие обединението на Германия и приемането ѝ в НАТО, алиансът да не се разраства повече в региона. Днес НАТО обгражда Руската Федерация (и Китай) по границите ѝ и увеличава постоянно присъствието си в Източна Европа.

Българските политици научиха последни за него, както винаги. Просто им се каза какво ще става.

Но грози ли ни „кипърски сценарий“?

Дългогодишния анализатор в ЦРУ и Пентагона Алекс Алексиев счита, че това е реална опасност за нашата държава:

– Ние сме малка държава, но ако нямаме борбена, добре тренирана и мотивирана армия и отлично разузнаване ще бъдем поставени в критична ситуация. Държавата е отговорна пред нацията, че сме поставени в ситуация, във военно отношение да сме напълно безпомощни. А идеята, че с Турция сме партньори в рамките на НАТО е просто един мит и звучи направо смешно. В момента за нас съществуват заплахи от страна на Турция. Самият Даудоглу го е казал на всеослушание, че са идвали по нашите земи на коне и ако трябва пак ще дойдат. Какво е това, ако не открита заплаха за бившите роби на Османската империя?, констатира анализаторът, известен с антируските си възгледи.

Та в този смисъл – как членството ни в НАТО допринася точно за сигурността ни? Освен „срещу Русия“ от кой ни пази алианса? При все, че сме обградени от държави-членки на НАТО. Ще се застъпят ли за нас, ако Турция дойде да „защитава турското малцинство“ у нас? Особено като се имат предвид заигравките с „етническия мир“ и „заплахата от нов възродителен процес“? Не. Ще ни оставят като Кипър, защото както казах, не си струва да се развалят отношенията с Анкара, заради държави като България. Тук ще има и американски и турски бази.

Как ще се червят и оправдават българските политици, ако утре американците ни кажат:

„Слушайте, много скъпо ни излиза да ви пазим от Русия с нашите танкове и самолети, Турция е по-близо, те са ви партньори също, те ще ви пазят оттук-нататък“?

А какво е бъдещето на България, която предварително бе обезоръжена, а ракетните ни войски изпратени в историята по настояване на Турция? България отново е срещу Русия и от това ще изгубим ние, а не руснаците. Руснаците се отказаха от България още, когато Горбачов и Рейгън се договориха съветските режими в Източна Европа да бъдат свалени. Това беше въпрос, по който САЩ и Русия се договориха, това не бяха някакви „демократични революции“, за каквито ни ги представят. Затова и т.нар. „преход“ е безкраен.

България няма армия, не може дори да си плаща годишната вноска в НАТО. За какво сме им тогава? Единствено за плацдарм за атаки срещу Русия по Югозападния фланг.

Преди приемането ни в ЕС голяма част от българите имаха някакви илюзии, че това ще донесе икономически просперитет на страната ни (всъщност се случи точно обратното). Но за членството ни във военния алианс дори в най-тъмно сините времена българите бяха против. А сега „за“ използването ни за плацдарм срещу Русия и други държави ли сме?

 

 

Източник: https://alterinformation.wordpress.com/

Posted on 11.02.2015, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: