На сухо и край втория поток


На сухо и край втория потокБългарските власти се ослушват, докато съседите правят стъпки да се прикачат към новия газопровод

Руската компания „Газпром” и турската Botas Petroleum Pipeline Corporation потвърдиха намерението си вместо „Южен поток” да прокарат новата тръба до европейската част на Турция и да подадат първия газ по нея през декември 2016 г. От 2019 г., когато изтича договорът за транзит между „Газпром” и украинската „Нафтогаз”, доставките на руски газ за Европа изцяло ще тръгнат по новия газопровод и ще заобиколят Украйна. Затова вече е време Европейският съюз да определи приоритетите си в сферата на енергийната сигурност и да започне изграждането на съответната инфраструктура.

Маршрутът на „Турски поток” бе определен преди седмица по време на среща на шефа на „Газпром” Алексей Милер и турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз. Определени са били и някои от технико-икономическите разчети на проекта. Стана ясно, че газопроводът ще доставя по четири ръкава 63 млрд. куб. м газ годишно. Той ще измине 660 км по старото трасе на „Южен поток” и след това 250 км по новия коридор към турския бряг. Морския участък „Газпром” ще прокара сам, а сухопътната част на газопровода — съвместно с турски компании.

Делът на участие в проекта на всяка от страните ще се определя в предстоящите преговори. „Най-важната непосредствено стояща пред нас задача е да анализираме вариантите за маршрута на територията на Турция, пункта на излизане на тръбата от морето и пункта на пресичане на турско-гръцката граница”, каза Милер. По думите му подписването на междуправителственото споразумение за строителството на газопровода се предвижда да стане през второто тримесечие на годината.

Развитието на руско-турското сътрудничество в енергийната сфера и особено намерението на страните да осигурят пълноценен, сигурен и безопасен транзит на руски газ за Европа през турска територия изненадаха и стреснаха ЕС и САЩ. Състоянието, в което изпаднаха в Брюксел бе близо до шоковото. Еврокомисарят по енергетика Марош Шефчович замина за Москва, за да научи от първа ръка какви са намеренията на Москва.

Изглежда само брюкселските и българските шефчовци не можеха да повярват, че с „Южен поток” е свършено, въпреки че години наред правеха всичко възможно това да се случи. Изпаднал в смешно и жалко положение след срещата си с Милер, Шефчович направи няколко несвързани и алогични изявления, най-забележително от които бе „откритието”, че решението на Русия „да доставя пълни количества газ вместо за Украйна през Турция” е удар по имиджа на „Газпром” като „надежден доставчик”.

Как авторитетът на „Газпром” страда от това, че търси пътища за сигурни доставки за Европа, не е ясно. Както не стана ясно за какво словашкият комисар би път до Москва: да спасява „Южен поток” или да защитава интереса на Киев — да се запази рисковият транзит през Украйна и възможността на Киев да краде газ и да шантажира и Европа, и Русия.

Точно това обяснява с какво всъщност „Турски поток” тревожи Брюксел и Вашингтон. Проектът обезценява „украинския коз”, който активно се разиграва за антируски цели. „В това отношение за ЕС и САЩ действително еднакво опасни са и предишният „Южен поток”, и днешният „Турски поток”. Защото и двата проекта изваждат Украйна от геополитическата игра, водена по западни сценарии”, коментира руският икономически наблюдател Пьотр Искендеров.

Съвсем объркан от този факт, Марош Шефчович заяви, че „Турски поток” нарушавал действащите договори за транзит на руски газ през Украйна и по този начин „Газпром” поставял под заплаха европейската енергийна сигурност. Енергокомисарят се прояви като слаб ученик, който забравя, че всеки договор има срок на действие. А договорът за транзит през Украйна изтича през 2019 г., когато „Турският поток” трябва да е напълно готов. По него Русия ще доставя обещаните на Европа 63 млрд. куб. м газ годишно и сигурността на европейския потребител няма да бъде засегната.

Оттук нататък тя зависи единствено от самите европейци, които трябва да побързат с изграждането на инфраструктура за транзит на газа от турско-гръцката граница към съответните европейски страни. При това за разлика от проваления „Южен поток”, за новия турски вариант европейците ще трябва сами да бръкнат дълбоко в джобовете си.

Както винаги, докато в други столици вече предприемат необходимите действия, българските власти се офлянкват. Някои дори се упражняват в словоблудство — бивши министри обясняват как никакъв „Турски поток” няма да има, че Москва блъфира и пр. През това време нашите съседи предприемат реални стъпки, за да не останат след няколко години на студено.

Миналата седмица Унгария преговаря с Гърция, Македония и Сърбия за доставките на руски газ по ново трасе — от Турция до Централна Европа. Не става дума, че по това трасе някъде може да се появи табела, сочеща разклонение към България. Няма и да се появи, ако ние сами не си прокараме разклонението. Защото вече никой няма нужда от нашето уникално стратегическо географско положение. То може елементарно да бъде заобиколено. И това ще стане благодарение на многото акъл на софийските политически режисьори.

Усетил полъха на задаващите се студени сезони, вождът на герберите и пръв министър обвини в несгодите на отечеството едновременно Русия, Турция и САЩ. В едночасова реч пред Американската търговска камара отправи нещо като гореща молба, нещо като закана, но така и не се разбра дали самият той и неговата кабинетна чета ще предприемат нещо реално, за да не замръзне България.

 

 

Автор:„Русия днес“

Източник: http://rusiadnes.bg

Posted on 10.02.2015, in Анализи, Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: