Минск+: ще донесе ли срещата мир в Украйна?


Минск+: ще донесе ли срещата мир в Украйна?

© Архивно фото: AP/Luca Bruno

В сряда в Минск ще се състои среща в „нормандски формат“, каза в събота президентът на Русия Владимир Путин на среща с белоруския лидер Александър Лукашенко, но уточни, че това ще стане „само при съгласуване на редица точки“.

„Нормандският формат“ представлява преговори на „четворката“ по мирното уреждане на украинската криза, в които участват Москва, Берлин, Париж и Киев. Техни представители се бяха срещали за първи път миналата година в Нормандия.

Сега има вероятност на 11 февруари в Минск да се съгласува документът, но предварително се иска съгласуване на редица точки, което ще стане на 9 февруари в Берлин.

За какви несъгласувани позиции става дума – не е известно. Владимир Путин, Франсоа Оланд и Ангела Меркел изключиха всякакво изтичане на информация. Всичко, което се обсъжда в медиите, са спекули. Важните новини ще прозвучат след срещата на върха в Минск от първите лица.

След преговори насаме с Франсоа Оланд и Владимир Путин, Ангела Меркел заяви в Мюнхен, че безопасността в Европа Западът ще гради заедно с Русия, а не против нея.

„Не мога засега да кажа, че преговорите в Москва са били успешни, но от тях все пак имаше определен смисъл. При всички положения, уреждането на украинската криза по военен начин е невъзможно“ – подчерта Ангела Меркел.

Това означава,че Европа е против американската идея за доставки в Украйна на противотанкови ракетни комплекси „Javelin“.

Но американската реторика не се променя: Джо Байдън казва, че военното уреждане на украинската криза е невъзможно, и веднага добавя, че ракетните комплекси все едно са нужни.

От тук е тази спешност на срещата и думата „война“, избягвана по-рано от Франсоа Оланд.

„Мисля, че това е една от последните възможности и точно затова ние поехме инициативата. Нужен ни е не просто компромис, а споразумение за траен мир.

Отлично разбираме, какъв ще е сценарият, ако не постигнем това споразумение. Има напълно конкретна дума – това е думата „война“ – каза Франсоа Оланд.

Мирният план, наричан вече „Минск+“, следва да се утвърди от четиримата. Известно е, че в основата му, както пише френският „Figaro“, са идеите на самия Владимир Путин, които руският президент беше изпратил на украинския си колега Петро Порошенко още на 15 януари: прекратяване на взаимната стрелба и оттегляне на тежката артилерия, изхождайки от фактическото положение на разделителната линия.

Но Петро Порошенко направи точно обратното: прекъсна примирието и издаде заповед за атака.

Русия, както и Франция с Германия, не е страна на конфликта. Конфликтуващите страни в Украйна, както се вижда, не могат самостоятелно, без посредници, да се договорят.

Силовият вариант на Петро Порошенко е път за никъде и спирането на кръвопролитието е възможно само с помощта на дипломацията.

 

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 10.02.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. 4апаев

    Има две Русии. Първата – „Киевская Русь” е с корени в световната и в европейската култура. Идеите за доброто, честта, свободата и справедливостта, тази Русия ги разбира така както ги разбира и целия Западен свят. А има и една друга Русия – Московската. Това е монголската дива и зверска Русия. „Московията” направи свой национален идеал кървавата деспотия и дивата жестокост. Тази московска Русия от най-стари временна е била, е и ще бъде пълно отрицание на всичко европейско и е ожесточен враг на Европа!” – Алексей Толстой.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: