Уточнено е сухопътното трасе на „Турски поток“


Уточнено е сухопътното трасе на "Турски поток"


Алексей Милер

Руската компания „Газпром“ и Турция съгласуваха сухопътния участък на газопровода „Турски поток“, който трябва да доставя руски газ за Европа.

Така може да започне проучване и проектиране на тръбата, потвърди генералният директор на руската компания Алексей Милер след посещение в Турция, където се срещна с министъра на енергетиката Танер Йълдъз, предаде ИТАР-ТАСС.

Дължината газопровода през Турция ще е 180 км. Тръбата ще излиза от Черно море на сушата при Каякьой, точката за предаване на газа за турските потребители ще е Люлебургаз, а тази за изход на тръбопровода на турско-гръцката граница – местността Епсила.

В най-близко време се очаква издаване на разрешение за проектни и проучвателни работи и на новия турски морски участък от газопровода.

„Газпром“ е готов да доставя в Европа чрез газопровода „Турски поток“ 47 млрд. куб. метра газ годишно и да завърши строежа на първата линия на газопровода до декември 2016 г., каза Милер.

Проектът през Турция замени лансирания до скоро от Русия „Южен поток“, който трябваше да минава през България.

Въпреки че руските власти на няколко пъти заявиха, че „Южен поток“ е спрян, българските управляващи казват, че все още официално потвърждение за спиране на работата у нас не е пристигнало. За това и компанията „Южен поток България“ продължава да работи.

На 1 декември 2014 г. „Газпром“ и турската компания „Боташ“ подписаха меморандум за разбирателство за строителството на морски газопровод от Русия до Турция през Черно море.

 

 

Източник: http://www.mediapool.bg

Posted on 09.02.2015, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: