ДНР се обяви за наследник на „Съветска република Донецк-Кривой рог“


ДНР се обяви за наследник на "Съветска република Донецк-Кривой рог"


Снимка: Темаdaily

Приемането на този документ доказва, че проектът „Новорусия“ не е замразен и самопровъзгласените републики започват движение към обединение

Самопровъзгласилата се Донецка народна република направи  още една стъпка към отцепването на Източна Украйна и създаването на „Новорусия“.

Депутатите от ДНР приеха меморандум, с който се обявяват за наследници на Донецко-Кривойрожската съветска република. Подобен меморандум предстои да бъде одобрен и от парламента на ЛНР – вероятно следващата седмица.

Донецко-Кривойрожската съветска република  е създадена след Октомврийската революция и на 12 февруари 1918 г. официално обявява, че се отделя от територията на Украйна. Проруските депутати от Донецк заявиха:

«Ние, депутатите от Народния съвет на Донецката Народна Република, съзнавайки своята отговорност пред миналото и проправяйки път в бъдещето провъзгласяваме продължението на традициите на Донецко-Кривойрожската република и заявяваме, че държавата Донецка Народна Република се явява неин приемник.

Призоваваме към сътрудничество и обединени на усилията за построяване на федеративна държава на договорни основи върху цялата територия и земите, влизащи в състоява на Донецко-Кривойрожската Република (ДКР) – се казва в меморандума.

Приемането на този документ доказва, че проектът „Новорусия“ не е замразен и самопровъзгласените републики започват движение към обединение, смята координаторът в пресс-центра на „Новорусия Даря Мазаева.

„Важно е още от първия ден на своето съществуване ДКР да се позиционира като част от Русия. И на второ място – това винаги е било многонационално общество, обединено върху принципа на икономически единния промишлен регион“ – споделя през Газета.Ru Мазаева.

След приемането на документа той е изпратен за подпис до президента на ДНР Александър Захарченко. Инициатор на новото движение за конфедерация се явява Донецк, но Луганск също е готов да се присъедини.

Донецко-Кривойрожската република (в различни документи става известна и като Република на Донецко-Кривойрожските басейни“ или „Донецка република на Съветите“) е била провъзгласена в началото на 1918 в Харков, който е обявен за нейна столица. В нейните територии влизали Донецка, Луганска, Днепропетровска и Запорожка  области, както и частично територии от регионите на Херсон, Николаевск и руския Ростов на Дон.

 Документът за официалното провъзгласяване на ДКР и карта на новата република

 

Източник: http://temadaily.bg

Posted on 08.02.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: