Макейн: САЩ са виновни в използването от Украйна на касетъчни бомби


Макейн: САЩ са виновни в използването от Украйна на касетъчни бомби

© Архивно фото: РИА Новости/Михаил Воскресенски

Ако САЩ бяха предоставили на Украйна оръжието от което те се нуждаеха, украинската армия не би използвала забранените касетъчни бомби, каза главата на сенатския комитет по Въоръжените сили на САЩ Джон Макейн.

Вашингтон разглежда възможността от предоставяне на Киев на допълнителни оръжия. Използването на забранени типове оръжия от украинската армия е предизвикано частично от отсъствието на реална американска помощ, каза Джон Макейн в интервю за „Sputnik“.

„Мисля, че ако ние (САЩ) бяхме предоставили на Украйна оръжието, което им беше необходимо, те нямаше да използват касетъчни бомби.

Частично това е и наша вина“ – смята сенаторът. Той добави, че ако Вашингтон започне да доставя на Украйна летално (смъртоносно) оръжие, ще се наложи и изпращането там на допълнителен американски контингент военни консултанти.

Изданието отбелязва, че Джон Макейн е представител на групата сенатори, които са за оказване на такава помощ на Киев.

Джон Макейн каза, че Украйна се нуждае от противотанкови ракетни комплекси „Джавелин“. „Те се нуждаят от „Джавелин“, а също от допълнително оборудване. Нужни са им разузнавателни данни. Изобщо много неща им трябват“ – цитира „Sputnik“ думите Ню Йорк Джон Макейн.

В четвъртък официален представител на Белия дом беше съобщил, че властите на САЩ засега не са взели решение по оръжието за Украйна.

Ще напомним, че положението в Донбас се изостри рязко през януари, когато украинските военни, използвали примирието за концентриране на силите в югоизточна Украйна, започнаха масирана операция на летището на Донецк.

В Генералния щаб на Украйна заявиха, че „украинската армия има достатъчно сили и средства за нанасяне на окончателен удар“.

При това началник Генералния щаб Виктор Муженко, въпреки нееднократните предишни обвинения по адрес на Москва, призна, че поделения на руската армия в Украйна няма.

След рязкото увеличаване броя жертви сред мирното население опълченците заявиха, че „изместват линията на фронта“ за избягване на обстрелване на жилищни квартали.

Една от най-горещите точки на войната в Донбас стана районът на Дебалцево, където са обкръжени много украински военни.

 

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 07.02.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: