Китай изпробва нови хиперзвукови ракети


Китай изпробва нови хиперзвукови ракетиВ края на 2014 г. Китай извърши две важни оръжейни изпитания.

Първото беше третият опит с новата хиперзвукова ракета в рамките на стратегическата ядрена програма и на средствата, които могат да преодолеят ПРО на САЩ. Става дума за третият опит с хиперзвуковата ракета Wu-14.

Другият опит беше със стратегическата балистична междуконтинентална ракета с разделяща се бойна част с блокове с индивидуално насочване DF-41.

И двата опита изненадаха военните експерти с бързината, с която се развиват тези програми.

Трите досегашни опита с Wu-14 доказаха, че тези ракети могат да достигат 10 маха, т.е. 10 пъти по-бързо от скоростта на звука, приоритетен елемент на военното развитие на Китай.

Wu-14 беше изстреляна с китайска балистична ракета на върха на нейната траектория в околокосмическото пространство. Предишните опити предполагаха достигането на разчетна скорост от 10 маха, т.е. около 12 000 км/час.

Такива скорости създават огромни трудности в аеронавтиката и физически проблеми за системите за насочване и подлагат на екстремно напрежение материалите, използвани в конструкцията на полетния апарат.

Както беше съобщено Народно-освободителната армия разработва свръхзвукови средства за доставка като основен компонент на новото поколение ракети за нанасяне на точен удар.

След въвеждане на Wu-14 Китай ще може да нанася кинетични удари по всяка точка на планетата в течение от няколко минути до няколко часа. Китайските военни планират да въведат високоскоростни ракети до 2020 г. и летателни апарати с хиперзвукови реактивни двигатели до 2025 г.

Wu-14 е част от онова, което военните експерти наричат растяща надпревара при хиперзвуковите въоръжения с участието на САЩ, Русия и Китай.

САЩ първи тръгнаха по този път, но имат неуспех и програмата за хиперзвуково оръжие беше ограничена. На 25 август 2014 г. тяхното хиперзвуково оръжие претърпя катастрофа след като ракетата-носител на оръжието се взриви след старта на военната база в Аляска. Американското хиперзвуково оръжие беше унищожено 4 секунди след старта.

Русия планира да въведе хиперзвукова ракета до 2020 г.

Както вече писахме образците на хиперзвуковите оръжейни системи, които достигат скорост 6-8 маха, трябва да се появят до края на 2020 г. Това съобщение беше направено от корпорацията „Тактическо ракетно въоръжение“ на Русия.

Това са новите извънпределни скорости. Хиперзвукът започва от 4,5 маха. един мах е 300 м/сек или 1000 км/час. Да се създадат такива оръжия, които набират скорост в атмосферата над 4,5 маха, е огромна научно-техническа задача. Още повече, че става дума за продължителен полет в атмосферата. На балистичните ракети тази хиперзвукова скорост се достига за кратко време, а пилотираните хиперзвукови полети са планирани за 2030-2040 г.

Хиперзвукът, благодарение на съвременните технологии, получи нов импулс, особено на фона на американската доктрина за бързия глобален удар.

Ще припомним, че технологията за хиперзвука съществува доста отдавна. Но проблемът не е космическите ракети да летят на хиперзвук. Проблемът не е да се пусне ракета на балистична орбита, а да се направи хиперзвуковата ракета да маневрира и управлява.

През 2001 г. американците радостно съобщиха на света, че за първи път са извършили успешно опити с нова хиперзвукова ракета, която е поразила целта и е изпълнила всички задачи. Но същата ракета се взриви на изпитания през август 2014 г. Докато се настрои серийното й производство ще мине още много време и още повече ще отиде за превъоръжаване на армията и флота.

САЩ работят едновременно над няколко перспективни хиперзвукови проекта: планиращата бомба AHW /разработките се водят в сухопътните войски на САЩ/, безпилотните хиперзвукови апарати Falcon HTV-2 /от 2003 г. се разработва от Агенцията за перспективни разработки DARPA/ и Х-43 /строен според програмата на НАСА Хипер-Х/, крилатата хиперзвукова ракета Боинг Х-51 /разработена от консорциум, в който влизат ВВС на САЩ, Боинг и DARPA/ и още няколко проекта.

Най-перспективният от тях е ракетата Боинг Х-51. Американците твърдят, че ще влезе на въоръжение през 2017 г. През май 2013 г. тя беше пусната от борда на самолет В-52 на височина 15 200 метра и след това с помощта на ускорител се издигна до 18 200 метра. В хода на полета, който продължи 6 минути, ракетата Х-51А разви скорост от 5,1 маха и след като прелетя 426 км се самоунищожи.

Що се отнася до Русия, оттам беше съобщено, че се разработва ракета, която ще може да развива скорост от 12-13 маха. Има основания да се предполага, че става дума за противокорабна ракета, която се появи в пресата под названието „Циркон“. Но, отчитайки успешните опити на американската Х-51А, руските разработчици ще трябва да представят цяла серия от ударни хиперзвукови системи. Още повече, че по времето на СССР се работеше в тази посока.

В края на 50-те години в Туполев се водеха работи по създаването на хиперзвуков самолет, пуснат от ракета-носител Ту-130. Предполагаше се, че той ще лети със скорост 8-10 маха на разстояние до 4000 км. Но през 1960 г., въпреки успехите, работите бяха прекратени. Интересно е, че НСВ – прототипът на американската хиперзвукова система AHW, външно много прилича на съветския Ту-130. По-късно в СССР се работеше над ракетата „Метеорит“, а след това над апарата с шифър 4220. През 80-те години започна работата над проекта Х-90, като на базата на ракетата на комплекса С-200 беше създадена и ракетата „Холод“.

По принцип хиперзвуковите ракети са необходими за изпреварващ и обезоръжаващ удар, така че противникът да не може да реагира на атаката.

Ракета, летяща със скорост 10-15 маха, може да достигне всяка точка на планетата за няколко десетки минути като никой няма да успее да я фиксира или прехване. Тя може да лети и без ядрена бойна глава, тъй като ракетите с обикновено взривно вещество и без това гарантирано извеждат от строя центровете за връзка и управление на противника. Заради това американците инвестират в своите проекти AHW и Falcon огромни пари, бързайки да ги завършат по пътя към тоталния контрол над света.

По принцип технологичният път за развитието на високоскоростното оръжие във всички страни е еднакъв. Физиката е еднаква за всички и не зависи от географията или обществения строй. Ключовият момент е кой по-бързо ще преодолее технологичните и научни сложности, кой ще подобри материалите, горивото и т.н. Това е системен въпрос, тъй като за създаването на такова оръжие е нужно да се развиват научни, технически и технологични сектори, което е много скъпо. И, колкото по-далеч се отива в процеса, толкова по-скъп ще става.

Ще успее ли Русия да създаде хиперзвуково оръжие е голям въпрос, още повече, че светът отдавна живее в условията на използване на хиперзвукови бойни глави на междуконтиненталните балистични ракети. Техните ядрени блокове на пасивния участък се движат със скорост 7-8 маха. А за противоракетните системи, които в някои страни вече ги има, е безразлично каква е целта.

Така например С-400 „Триумф“ е способен да работи по хиперзвукови цели, даже С-300 „Антей“ може да работи по ракети с малка и средна далечина. А С-400 и особено С-500 са средства на театъра на военните действия, както и американската система Aegis.

Неотдавна стана известно, че има още едно наследство от СССР – сериозна система за противовъздушна отбрана – ракета, която няма аналог към днешния ден, А-135. Нейната противоракета 53Т6 има фантастични характеристики. Скоростта й възлиза на 3,5-5 км/сек. Въпреки че е система за ПВО, тя е блестяща хиперзвукова разработка от 70-те години, след която американците спешно помолиха за мир и ограничения на оръжията.

Що се отнася до китайската DF-41, тя е първата междуконтинентална балистична ракета, с която беше направен първи тест с многоблокова бойна глава. Но за разлика от досегашните, опитът на 13 декември 2014 г. използваше неизвестен брой инерционни маневриращи бойни глави.

Според разузнавателни данни китайският ядрен арсенал се състои от около 240 големи ядрени бойни глави – техният брой ще нарасне рязко след въвеждането на многоблоковите стратегически ракети.

DF-41 вероятно ще носи до 10 бойни глави с обхват от 12 000 км, което позволява да се нанасят удари по цялата територия на САЩ. Предполага се, че Китай освен DF-41 е модифицирал и DF-31A, така че да носят маневриращи бойни глави. Това означава, че Китай вече е в центъра на една от ключовите технологии на стратегическите ядрени сили.

Американските служби изразиха тревога и от публикувана от китайските медии карта на удар на китайска балистична ракета по Лос Анжелис.

Китай изпробва нови хиперзвукови ракети

 

Автор: Красимир Иванджийски

Източник: http://strogosekretno.com

Posted on 07.02.2015, in Анализи, Въоръжени сили, Десет години без договор за ПРО and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Стефан Караджа

    НА ВНИМАНИЕТО НА ГОСПОДИН ИВАНДЖИЙСКИ. ЧЕТА С УДОВОЛСТВИЕ ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ, НО ИМАМ ЕДИН ВЪПРОС. ЗАЩО ТРЯБВА ДА Е ,, ЧУЖДОЗЕМСКОТО“ ХИПЕР ……. КОГАТО НАШЕТО СИ ,, СВРЪХЗВУКОВО“ Е ДАЖЕ ПО- ЗВУЧНО ПО ДЯВОЛИТЕ!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: