Виктор Орбан иска нов договор с „Газпром“


Виктор Орбан иска нов договор с "Газпром"

БГНЕС

Унгария е първата държава, която ще преговаря за доставки на природен газ в новите условия на задълбочаващо се напрежение между Запада и Русия и прекратяването на плановете за строеж на „Южен поток“.

Според руските медии договорът на Унгария за доставки на газ изтича в края на тази година и премиерът на страната Виктор Орбан се надява да постави въпроса по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Унгария на 17 февруари.

Искаме да променим сега действащото споразумение, чийто срок изтича през 2015 година, но не знаем каква ще бъде цената, каза той и посочи, че няма да настоява за подписването на дългосрочен договор, но новото споразумение „задължително трябва да бъде гъвкаво“.

Годишно Унгария потребява по около 6 млрд. куб. метра природен газ. Очакванията са, че Будапеща ще подпише краткосрочен договор за доставка, докато бъдат уточнени неясните в момента трасета на руски газ за Европа. Унгария ще поиска и условия за реекспорт на природния газ.

Подписването на краткосрочни договори с „Газпром“ ще бъде една от препоръките на ЕК за новия Енергиен съюз. Традиционно договорите за доставка на газ достигат до срок и от над 20 години. / ТАСС и Комерсант

Източник: http://svetoven.pogled.info

Posted on 07.02.2015, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: