Меркел и Оланд идват в Москва с обновено минско споразумение


 Меркел и Оланд идват в Москва с обновено минско споразумение

Ангела Меркел, Петро Порошенко и Франсоа Оланд. © Фото: РИА Новости/Микола Лазаренко

Лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Франсоа Оланд в четвъртък вечерта обсъдиха плана за уреждане в Донбас с украинския президент Петро Порошенко, а в петък ще го представят на Москва.

В основата на този план лежи адаптираният Мински протокол, създаден поради тревогата на Берлин и Париж от американските доставки на оръжия в Украйна.

Страните в киевските преговори преди всичко потвърдиха верността си на Минския протокол и призоваха към примирие в Донбас.

„Не можем да се откажем от минските споразумения, защото там има въпроси, които ни тревожат… Важно е да излезем на разделителната линия, фиксирана в меморандума, да затворим доставките на оръжия, да затворим границата и да спрем огъня“ – каза заместник-ръководителят на администрация на украинския президент Валерий Чалий след преговорите.

Но стана ясно, че се има предвид не просто връщане към договореностите през септември. Както пише немският вестник „Suеddeutsche Zeitung“, Германия и Франция преговарят за уреждане въз основа на Минските споразумения, но имайки предвид променилото се положение в Донбас.

„Слабо вероятно е да има трайно примирие по предишната разделителна линия. И затова дипломатите водят преговори относно споразумението „Минск плюс“ – пише изданието и напомня, че тази линия фактически се е изместила от съгласуваната през септември.

Според вестника, Ангела Меркел и Франсоа Оланд са идвали в Киев да убедят Петро Порошенко да даде своето съгласие за реализиране на плана.

„Те искаха да пояснят на Петро Порошенко, че това е последният шанс да спасят Украйна от военно поражение и икономически колапс“ – пише изданието.

Съгласно сведения на „Suеddeutsche Zeitung“, в разговорите с Русия германският и френският лидер ще апелират към това, че Москва не е заинтересована нито от нови санкции, нито от американски доставки на оръжия в Украйна.

Както пише френското списание „Obs“, те идват в Москва точно за да не се допуснат американските доставки на оръжия. Германските власти не веднъж са изтъквали, че тези оръжия само ще налеят масло в огъня.

„Своите предложения за дипломатическо уреждане на конфликта те ще представят преди вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън да направи своите – още по-силови – в събота на конференцията в Мюнхен.

Въоръжени с този документ, лидерите на Франция и Германия ще могат да докажат, че въоръжаването на Украйна не е необходимо“ – пише „Obs“.

 

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 06.02.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: