Европа престава да се подчинява на натовските заповеди


 Европа престава да се подчинява на натовските заповеди

© Архивно фото: AP/Dmitry Lovetsky

На фона на свежите изявления на натовския генералитет за необходимост от въоръжаване на Украйна, днес звучат и други мнения. Вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън в навечерието на посещението си в Европа заяви, че военно решение на кризата в източна Украйна не съществува, и изключи възможността от изпращане на оръжия там.

А това вече е разкол в американската политика. И там също започват да се замислят по въпроса – до какво може да доведе агресивното желание да се владее света, казва българският експерт, професор Нина Дюглерова:

В момента американците не знаят, какво да правят. Създадоха ситуация, но не им е за първи път. Това и във Виетнам беше, и в Корея, в Афганистан, и в Ирак. Ако трябва да бъдем точни, ги бият навсякъде.

Нещата се развиват в много лоша за американците ситуация. За европейската система няма друг вариант, ако не се противопостави, тя загива. А политиците са с много силно чувство за самосъхранение. Второ, гърците се превръщат в един неконтролируем елемент за европейската система, което означава, че вече е трудно да се постигне консенсус от 28 члена, да гласуват без думи.

Ще видим днес – утре, каква е ситуацията. Защото днеска Европейската банка направи един финтов номер – отказва да дава кредити за евтини заеми на гръцките банки. С което до март месец Гърция автоматично излиза от еврозоната. Но тогава от еврозоната автоматично излизат Италия, Португалия и Испания.

За дълговете в еврозоната когато говорим, това нещо е много относително. Дълговете са виртуални, ако трябва да бъдем точни. По принцип, те са политически инструмент.

Брюксел се опита да манипулира Русия да приеме Третия енергиен пакет, като създаде изкуствен фалит в Кипър, което е една от офшорните територии на руските олигарси. Всичко е политика.

Европейският съюз не е единен и в това е неговото спасение. Решенията се взимат по принцип от 100 %. Когато ги няма, реално погледнато, няма никакъв проблем, – каза българския експерт.

По-рано бе съобщавано (и това малко противоречи на последните му заявления по Украйна), че Джоузеф Байдън бил изразил намерение да обсъди в Брюксел и Мюнхен въпроси за оказване на Киев на помощ в сферата на сигурността и финансите, а също и допълнителни мерки срещу Русия.

Той изтъкнал, че ако Русия изцяло изпълни всички задължения по минските договорености, някои санкции могат да бъдат свалени. Безкрайните позовавания на Минск приличат на затворен кръг.

Не представлява труд да напомним за пореден път, че Русия не е участник в конфликта в Украйна, но е готова да окаже съдействие за мирно уреждане. Не мисля, че някой не е наясно, доколко Русия и Украйна са кръвно свързани завинаги.

При всички положения, става очевидно, че Европа престава да се подчинява на натовски заповеди – от предоставяне на оръжия на Украйна се отказаха вече Германия, Унгария, Финландия, Франция и Дания. На вчерашно вечерно заседание на Народното събрание натовската авантюра бе отклонена и от България, съобщава професор Дюлгерова. Според нея, сега един от най-достойните европейски политици е унгарският премиер Виктор Орбан:
Вчера в парламента Бойко Борисов категорично заяви, че България никога няма да бъде използвана за война срещу Русия. Тук истерията е тотална. Вече няма организирана сила, която да го поддържа и да влияе върху него.

Моята идея е, че всичко трябва да се обърка много добре, за да започне да се оправя. От друга стана, аз съм във възторг от Орбан. Той, макар и да е прокарал една много крайна за самия унгарски народ политика, но във външната политика е борец.

Затова непрекъснато искат да го свалят, но това трудно ще стане, смята Нина Дюлгерова.


 

Автор:  Наталия Александрова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

 

Posted on 06.02.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 коментара.

  1. Веселин Янков

    „Разделяй и владей“ вече не върши работа на хамериканците, както бяха свикнали. Сега имаме „с вашите камъни по вашите глави“. Една работа за да се оправи първо трябва да се развали !

  2. Сега остава и ние да спрем да се подчиняваме

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: