Русия, Индия и Китай се обявиха за многополюсен свят


Русия, Индия и Китай се обявиха за многополюсен свят

© БГНЕС

Русия, Индия и Китай се обявиха за създаване на нов тип международни отношения на основата на принципите, залегнали в Устава на ООН и за формиране на многополюсен свят.

Това обяви китайският външен министър Ван И на пресконференция след среща на външните министри на трите страни в Пекин, цитиран от руски медии.

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров изтъкна, че съвременната архитектура на сигурността трябва да е основава на извънблокови принципи, каза руският външен министър.

По думите му трите държави са се договорили да координират действията си за
създаване на архитектура на сигурност в Азиатско-тихоокеанския  район с участието на всички страни.

Трите държави приеха комюнике след срещата, в което се подчертава, че Русия,  Индия и Китай призовават страните в украинския конфликт да се придържат към Минските споразумения и изразяват дълбоко безпокойство от продължаващата криза в Украйна.

Министрите подчертават, че трябва да се извърши „независимо, обективно, честно и прозрачно международно разследване“ на катастрофата на малайзийския самолет над Източна Украйна.

Лавров, Сушма Сварадж и Ван И също предложиха реформиране на международната финансова система. Те настояват за увеличаване на квотите за развиващите се страни в Международния валутен фонд.

Към днес според квотите в МВФ Китай, Русия и Индия съставляват съответно 4, 2,5 и 2,44%. Най-голяма в МВФ има САЩ – 17,69%.

Размерът на квотите влияе на всички страни при гласуване. Всички ключови решения на фонда се приемат при одобрение от 85% от гласовете. Фактически САЩ имат право на вето в организацията.

 

 

Източник: http://news.ibox.bg

Posted on 03.02.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: