Ишигнер: Европа следва да възстановява отношенията с Русия


Ишигнер: Европа следва да възстановява отношенията с Русия

© Колаж: „Гласът на Русия“

„Задача за поколенията“ може да стане подновяването на диалога между Запада и Русия, нарушен в резултат от действията на американското ръководство и положението около Украйна, каза ръководителят на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер.

На 1 февруари в официално интервю за американската телевизия CNN президентът на САЩ Барак Обама призна, че „САЩ са изиграли ролята на посредник в смяната на властта в Украйна“.

Според Ишингер, отношенията между Русия и Запада са се влошили през 2014 година след референдума в Крим по присъединяването към Русия, в резултат от който полуостровът се включи в състава на Руската Федерация.

Германският политик смята, че Русия, използвайки военната си сила, е нарушила Хелзинкските споразумения, съгласно които всяка промяна на границите в Европа може да става само по мирен начин. Според него, „кримският въпрос“ не бива да изчезва от дневния ред.

На този етап Европа се нуждае от стратегическо търпение за уреждане на отношенията с Русия и да обнови идеите за общ европейски дом и евроатлантическа безопасност, смята Волфганг Ишингер. Ето мнението по въпроса на членът на международния комитет на Държавната Дума на Русия Михаил Заполев:

– Гледам на днешните събития и ги сравнявам с тези в началото на Първата световна война и Втората световна война. За велико съжаление, това е философска спирала. Излиза, че всичко се повтаря на по-високо ниво – в случая на бедата и злото, от което не се вадят поуки.

Днес имената са други, датите са други, но по своята същност между различни сили и държави се разпалва все същата конфронтация. Много би ми се искало 21-ви век да отучи хората от пътя, по който човечеството беше вървяло през последното хилядолетие.

Защото това със сигурност няма да доведе до добро. Следва да се огледаме назад и да напредваме, имайки предвид отрицателния опит, който е натрупан. Поддържам колегата си от Германия – там има не само ястреби на войната, а и сили, способни да мислят здраво.

Световната общност следва да залага на тях, с надеждата, че всички въпроси се решават по мирен начин.

Поредната 51-ва Мюнхенска конференция по сигурността ще се състои на 6 – 8 февруари. На нея ще присъстват 20 държавни и правителствени ръководители, близо 60 министри на външните работи и отбраната.

В дискусиите ще участват федералният канцлер на Германия Ангела Меркел, вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и държавният секретар Джон Кери, американският сенатор Джон Макейн и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Русия ще бъде представена от министъра на външните работи Сергей Лавров.

 

Автор: Наталия Александрова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 03.02.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: