Санкционна и информационна война на Запада срещу Русия


Санкционна и информационна война на Запада срещу Русия

© Архивно фото: East News/Altopress/Ale Ventura

На фона на събитията в Украйна, Западът обяви на Русия истинска информационна война. Един поглед на новините и коментарите в западните медии е достатъчен за създаването на впечатление, че всичко, което става в Украйна, е работа на руските специални служби.

Целта на дезинформационната кампания, разгърната от западните медии е ясна – колкото се може по-силно да очернят Русия и да не й бъде позволено да предприеме каквито и да е действия за предотвратяване на украинската криза.

Много точно министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров посочи, че Западът не е прекратявал политиката на сдържане на Русия, а антируската информационна война беше разгърната още преди събитията в Украйна.

Достатъчно е да си спомним истеричната антируска пропаганда, която заля САЩ и Европа много преди събитията на Майдан, стремежът с всички сили да бъде очернена олимпиадата в Сочи. Тогава въобще не ставаше дума за никакъв украински проблем.

Днес политическото и информационното пространство в Европа се запълва от лъжи за ситуацията в Украйна и за ролята, която играе Русия. Тази ситуация е резултат от глобалното изопачаване на истината, това е масово заблуждение на европейските институти относно реалните причини за събитията в югоизточните региони на Украйна.

Никой на Запад не забелязва обръщенията на ръководството на Русия към централната власт на Украйна с искане за прекратяване на военните действие в източната част на страната и започване на мирни преговори. С подобни заявления многократно се изказваха президентът на Русия Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров.

Не случайно Европейската комисия подготвя за срещата на високо равнище на ЕС през март проект за създаване на рускоезичен телевизионен канал, ориентиран към държави от „Източно партньорство“ (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна) и за страни от Европа.

Както заявил представителят на външнополитическата служба на ЕС Майя Косянчич, «необходимо е да се работи по-активно по стратегическите комуникации за предоставяне на правдива и независима информация в региона, за борба с руската пропаганда.

Не изостават от европейските съюзници и САЩ. Членовете на Съвета на управляващите по въпросите на радио-телевизиионното разпръскване сметнали за необходимо да бъдат активизирани предаванията за Русия- създаване на спътников телевизионен канал за Русия.

Към това трябва да се добави и фактът, че през декември миналата година камарата на представителите на САЩ прие резолюция, в която се съдържа пряко указание за определяне на влиянието в Европа на руските държавни медии и за координиране на насрещни мерки от страна на правителствата на европейските страни».

И веднага резултатите не закъсняха – създаването на информационни хъбове в Европа по руския проект «Sputnik» среща непреодолими пречки: порочещи публикации в западните медии, непрекъснати заплахи за отнемане на лицензии и т.н.

Английският вестник «Гардиън» само за две седмици посветил на руските медии шест публикации, чийто общ смисъл е: «Откъде накъде путинската пропаганда ще трови несъзнателните умове на великата британска земя». Както заявил Стивън Коен, известен американски политолог, специалист по Русия, такъв натиск, както сега, не е изпитвал от времената на «студената война».

Или да вземем скандалното изказване на ръководителя на Съвета на управляващите по въпросите на комуникациите на САЩ Ендрю Лак, който поставил руският телевизионен канал Russia Today наравно с терористичната организация „Ислямска държава“.

Всички усилия на Запада за активизиране на икономическите санкции и на информационна война срещу Русия ни най-малко не спомагат, а още повече изострят международната обстановка, подкопават усилията на Москва за създаване на дух на партньорство, на климат на доверие и многостранно сътрудничество и сигурност не само в Европа, но и в света.

 

Автор: Румен Попов

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 01.02.2015, in Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: