„Турски марш” за Европейския съюз


„Турски марш” за Европейския съюз

© Архивно фото: РИА Новости/Алексей Куденко

Руското Отворено акционерно дружество „Газпром” и турската компания Botas Petroleum Pipeline Corporation потвърдиха намерението да подадат първия газ за Турция по новия газопровод през декември 2016 г.

А от 2019 г. доставките на руски газ за Европа ще бъдат пренасочени, заобикаляйки Украйна. Време е Европейският съюз да определи приоритетите си в сферата на енергийната сигурност – смята нашият наблюдател Пьотър Искендеров.

Резултат от завършилите тази седмица в Анкара руско-турски преговори е потвърждението за договореност, че още през 2016 г. фактически ще започне да работи газопроводът „Турски поток”. Общата мощност на проектирания газопровод ще е 63 млрд кубически метра газ годишно, доставяни по четири „ръкава”.

От общия обем около 50 млрд кубически метра ще бъдат доставяни до новия газов хъб на турско-гръцката граница. Газопроводът ще премине 660 километра по маршрута, по който се планираше продължаването на газопровод „Южен поток”, и 250 километра – в новия коридор в посока европейската част на Турция.

Развитието на руско-турското сътрудничество в енергийната сфера и особено намерението на страните да осигурят пълномащабен транзит на руски газ за Европа през турска територия не на шега изплашиха ЕС и САЩ – при това тъкмо Западът фактически провали реализирането на предишния „транзитен” руски проект „Южен поток”.

От американското енергийно министерство дадоха да се разбере, че смятат и двата руски „газови” проекта за политически. А отговарящият за енергийните въпроси в ЕК Марош Шефчович по някакъв разбираем само за него самия начин обяви решението на Русия „да доставя пълни количества газ вместо за Украйна през Турция” за удар по имиджа на „Газпром” като „надежден доставчик”.

Сякаш в Брюксел са забравили многократните проблеми с доставките на руски газ през Украйна, предизвикани от поведението на Киев тъкмо като ненадежден транзитьор!

Какво реално така изплаши Брюксел и Вашингтон в новия проект? Именно това, че, както подчертават от „Газпром”, пускането на пълна мощност на газопровод „Турски поток” ще позволи още от 2019 г. доставките на руски газ да се пренасочат за Европа, заобикаляйки Украйна.

Това автоматично ще обезцени за Запада онази същата украинска карта, която той толкова активно разиграва за антируски цели. В това отношение за ЕС и САЩ действително са еднакво опасни и предишният „Южен поток”, и днешният „Турски поток”.

Защото и двата изваждат Украйна от геополитическата игра, водена по западни сценарии. За това, между другото, се изпусна и гореспоменатият Марош Шефчович, който заяви, че „Турски поток” бил нарушавал действащите договори, предвиждащи транзит на руски газ изключително през територията на Украйна.

Обвинявайки „Газпром”, че не е осигурил общоевропейска енергийна сигурност, ЕС се опитва да снеме съответната отговорност от себе си, отбеляза в разговор с Radio Sputnik ръководителят на руския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов:

– Самият Европейски съюз – а не „Газпром” – трябва да се занимава със създаването на единен европейски енергиен пазар.

„Газпром” продава в Европа газ в съответствие с търговските договор. Той има достатъчно голям брой потребители. Става дума за много сложна система. Но тази система е измислена от самите европейци – а съвсем не от „Газпром”.

Очевидно е, че в ЕК не искат да понесат и финансови загуби, които напълно можеха да се избегнат, ако се беше осъществил проекта „Южен поток”. Защото тогава руската страна бе готова да плати съответните дейности „по места”.

И сега ЕС ще трябва да плаща от собствения си джоб за изграждането на газопроводите от турската граница. А до 2019 г. остана не толкова много време…

 

Автор: Пьотър Искендеров

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 31.01.2015, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: