Гърция уби Тройката


Гърция уби ТройкатаСрещата между шефа на Еврогрупата Йерун Дейселблум и новия министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис завърши със скандал

След срещата в Атина Варуфакис заяви, че Гърция няма да си сътрудничи с “неясния тристранен съюз”, състоящ се от ЕС, Европейската Централна банка и МВФ, които, според него, водят антиевропейска политика, информираха гръцките медии.

След изявлението на Варуфакис Дейселблум при изключени микрофони му отговори, че той “току що е убил Тройката”, на което министърът на финансите на Гърция отговори с възглас на удивление. Шефът на Еврогрупата напусна зала без да дочака Варуфакис.

В хола на третия етаж те изчакаха асансьорите, но без да продумат и дума помежду си, а на първия етаж всеки влезе в кабинета си. Изданията отбелязват, че асансьорите в Министерството обикновено се налага да се изчакат няколко минути.

Гърция отказа на “тройката” кредитори

В същото време правителството в Атина обеща да продължи реформите.

Правителството на Гърция отказа контакти с “тройката” международни кредитори. “Ние обещахме на избирателите да спрем сътрудничеството с представителите на МВФ, Еврокомисията и Европейската централна банка, защото отхвърляме предложените от тях икономии”, – заяви в петък, 30 януари, в Атина новият министър на финансите на страната Янис Варуфакис след срещата с шефа на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Според последния, е недопустимо първата стъпка на кабинета да бъде тази.

В същото време министърът заяви, че правителството от Атина има немерение да продължи реформите, отбелязва Ройтерс. Те са необходими, за да се съживи икономическата конюнктура и да се поддържа балансиран бюджет. Дефлацията е недопустима, както и тежките дългове, каза министърът на финансите на Гърция. Янис Варуфакис не сподели как смята да постигне целите си.

Варуфакис 4_1Атина твърди, че за социалните проблеми на Гърция е отговорен Берлин

Шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум предупреди правителството на Гърция да не се отказва от изпълнение на вече постигнатите по-рано споразумения с партньорите от ЕС. По време на срещата с представителите на новото ръководство на страната Дейсейлблум ги помоли “ясно и точно да изложат позицията си”, за да могат нещата да тръгнат напред. Той отхвърли предложението на Атина да се предизвика международна конференция за обсъждане на въпросите за облекчаване на дълга. “Такава конференция вече съществува и тя се нарича Еврогрупа”, – подчерта Дейселблум.

Готовност да се срещне с представители на правителството от Атина изрази и министърът на финансите на Германия Фолфганг Шойбле. Според него, Берлин е готов да прояви солидарност и да оказва и в бъдеще помощ, но само на базата на постигнатите по-рано договорености. Следващата седмица Алексис Ципрас ще проведе първите си като министър-председател посещения в редица страни. Експертите обръщат внимание, че в списъка на визитите му липсва Германия. По време на предизборната си кампания Ципрас рязко критикува канцлера Ангела Меркел и нееднократно подчерта, че Германия е отговорна за социалните проблеми на Гърция.

 

 

Източник: http://worldtodaybg.com

Реклами

Posted on 31.01.2015, in Балканите and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: