Ново определение на агресията: газ с преференции, кредити и помощ за бежанците


Ново определение на агресията: газ с преференции, кредити и помощ за бежанците

Върховната Рада на Украйна. © Архивно фото: РИА Новости/Александър Максименко

„Русия е агресор“ – така окончателно решиха депутатите на Върховната Рада на Украйна, като приеха съответно заявление, признаващо пътьом Донецката и Луганската народни републики за терористични организации.

МВнР на Русия окачестви поредния „бисер“ на украинското законотворчество като „безотговорна крачка“. Най-малкото е странно да се нарича „агресор“ страната, благодарение на която икономиката на Украйна (а и самата държава) все още стои на крака.

Депутатите на Върховната Рада твърдят, че Русия „поддържа тероризма и блокира дейността на Съвета за сигурност на ООН“. Според тях, с това Москва заплашва международния мир и сигурност.

В самата Москва в това време чакат, кога Върховната Рада ще предприеме поне някакви реални стъпки за изпълнение на минските споразумения – вместо подобни пропагандни изявления.

А определението „агресор“ точно подхожда към украинските власти, казва говорителят на Съвета на Федерацията на Русия Валентина Матвиенко:

– Агресори са онези, които са развързали братоубийствената гражданска война, които убиват жени, деца и старци. В същото време Русия (без да е страна на конфликта) прави всичко за мирно уреждане на кризата, приема стотици хиляди бежанци, изпраща колони хуманитарни помощи на жителите на югоизточна Украйна.

Докато украинските власти бродят по света с протегната ръка и безуспешно просят пари, Русия оказва конкретна икономическа помощ на Украйна във вид на кредити, доставки на газ с преференции, ток и въглища.

Експерти отбелязват, че „творчеството“ на украинските депутати преследва и една друга цел: да стимулира Европа за нови антируски санкции.

Но повечето европейци (особено бизнесмените) не горят от желание да бъдат пионки в геополитическите игри на Вашингтон и да следват препоръките, например, на Джордж Сорос, зачестил през последно време в Киев.

Нека американският милиардер, ако иска, сам да плаща украинските сметки, казва германският икономист и експерт по финансови пазари Дирк Мюлер:

– Лично аз се трудя не за да плащам украинските газови сметки. Нека Щатите да ги плащат. Нали те много искат да видят Украйна в НАТО, да натискат Русия и да водят своя геополитическа игра – е, нека тогава да им плащат сметките!

Възможно парламентаристите са искали със своето заявление някак да мобилизират украинското общество, което не иска повече да воюва с Донбас. Но излезе малко неубедително.

Характерен е примерът на Мариупол, към който наближават отрядите донецки опълченци. Вечерта на 27 януари Мариуполският градски съвет, след Върховната Рада, призна Русия за „страна-агресор“. Съответната информация се появи на сайта на градския съвет. Но на следващата сутрин думата „Русия“ изчезна от текста, става вече дума за „агресия от Изток“.

По-късно и думата „Изток“ я махнаха. Значи и прокиевските власти започват да се замислят по въпроса – кой все пак е „агресор“?

 

Автор: Игор Силецки

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Реклами

Posted on 30.01.2015, in Вътрешна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: