Страните на ЕС-участнички в „Южен поток“ ще обсъдят в София енергийното бъдеще на региона без Русия


Страните на ЕС-участнички в „Южен поток“ ще обсъдят в София енергийното бъдеще на региона без Русия

© Архивно фото: РИА Новости

Както съобщили от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК), Русия не е поканена на първата министерска среща на работната група на деветте страни на Евросъюза, на която ще се обсъжда развитието на газовата инфраструктура в Централната и Югоизточната части на ЕС.

Срещата се свиква във връзка със спирането на проекта „Южен поток“, който трябваше да мине по дъното на Черно море и през България да доставя газ в балканските републики, а също в Унгария, Австрия и Италия. Първото заседание на работната група на министерско равнище ще се състои на 9 февруари в София.

Както съобщил представител на ЕК, „работната група ще обсъди необходимата структура, обемите на строителството, финансирането, което е необходимо за да бъде осигурено повишаването на енергийната сигурност, регионалното сътрудничество и интеграцията в региона“.

Демонстративно ли не е изпратена покана за участие в срещата на представител на Русия и какво конкретно може да бъде решено на тази среща в София?

Конкретен отговор на този въпрос даде Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката на България. Според него, «решението да не бъде поканена Русия на тази среща преди всичко произтича от факта, че Москва няма с какво да бъде полезна при обсъждането на гореспоменатите въпроси от дневния ред на предстоящата среща, особено след закриването на проекта за газопровода «Южен поток».

Към това трябва да добавим и заявлението на председателя на управлението на «Газпром» Алексей Милер, че след три-четири години доставките на руски газ за Европа няма да се извършва през Украйна, а чрез планирания «Турски поток». Това навежда на мисълта, че по всяка вероятност и Турция няма да бъде поканена за срещата в София.

«Най-вероятно министрите на енергетиката на деветте страни ще се срещнат в българската столица за да поговорят за възможността за диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ за европейските потребители, но нищо конкретно те няма да решат.

Това е чиста проба пиар-акция, с която да покажат на европейската общественост (и на Вашингтон), че са загрижени за бъдещето на енергийната сигурност на Европа», е убеден Румен Овчаров. Защото и според него, главният въпрос не е диверсификацията на маршрутите за доставка на природен газ, дори за финансирането, а откъде ще се достави необходимия газ за напълване на виртуалните газопроводи.

Т.е. това е поредният вариант на идеята на българския премиер Бойко Борисов за българско газово хъбче. И няма никаква надежда, че мечтите на българското правителство, България да заеме някакво важно място на европейския енергиен пазар, ще се сбъднат.

По резултатите от срещата на ръководителя на «Газпром» Алексей Милер с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз се посочва, че руската газова компания самостоятелно ще се заеме със строителството на газопровода «Турски поток» с мощност 63 млрд. куб.м. газ годишно.

Планира се първият газ по новия тръпровод да бъде доставен през декември 2016 година. Маршрутът на «Турски поток» вече е определен. В близко време документите за провеждане на изследователските работищ е бъдат изпратени в Турция. Газотранспортните мощности на турска територия ще се саздават съвместно.

Дяловете на участие на страните ще бъдат определени по време на по-нататъшните преговори. Всичко това говори, че мястото, което България можеше да заеме като първи разпределителен център на газовите доставки за Балканите и Южна Европа, ще се падне на Турция.

 

Автор: Румен Попов

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 29.01.2015, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: