Министерството на отбраната поема Арктика на специален контрол


Зенитна ракетна система С-400 "Триумф" Източник: www.pravda.ru

Зенитна ракетна система С-400 „Триумф“
Източник: http://www.pravda.ru

Във Северния флот ще се формира армия за Въздушно-космическа отбрана и учебен център

В събота командващият Северния флот (СФ) адмирал Владимир Корольов връчи бойно знаме на първата в Русия арктическа бригада. Указът за сформирането в селището Алакурти, Мурманска област, на 80-а отделна арктическа мотострелкова бригада на Обединеното стратегическо командване (ОСК) беше подписан от президента Владимир Путин на 31 декември 2014 година. Самото ОСК функционира от по-малко от два месеца..

Предстои изграждането на военна инфраструктура на островите в Северния Ледовит океан. Предстои също да завърши създаването на армия на Военновъздушните сили и противовъздушната отбрана (ВВС и ПВО), на учебен център и други обекти.

Появяването на ново арктическо съединение, разположено само на 40 км от границата с Финландия, вече предизвика напрегнато внимание на СМИ в скандинавските страни. За отбелязване е, че 1944 година селището Алакурти влизаше в състава на Финландия. Сега Хелзинки няма териториални претенции към Русия. Обаче е известно, че в Арктика има богати находища на природни ресурси. За които не само Русия има претенции.

„За нашата страна Арктика представлява много важна ресурсна база за XXI век и има стратегическо значение. Днес тя осигурява около 11% от националния доход на страната, тук се създават 22% от обема на износа“, – подчертава Владимир Корольов. Затова, по думите на адмирала, на отбраната на шелфа на арктическите морета, на Северния морски път и на Северозападния проход в сегашни условия се придава специално значение. Още повече, че „силите на Северния флот по-рано бяха концентрирани в западната част на Арктическия регион, а операционната зона на флота се ограничаваше до меридиана, преминаващ по източния край на полуостров Таймир“.

В руското отбранително ведомство не държат в тайна как ще се изгражда военната инфраструктура на Севера. Както съобщи наскоро началникът на Генералния щаб армейски генерал Валерий Герасимов, през 2015 година Министерството на отбраната ще създаде специализиран център за подготовка на военните, носещи службата в Арктическия регион. Освен това, през следващата година ще се сформира армия от ВВС и ПВО, която ще стане съставна част от новия вид въоръжени сили – Въздушно-космическата отбрана на страната (ВКО). Отделни елементи на ВКО (РЛС, военни летища) вече са оборудвани на архипелага Нова Земя, островите Котелни и Врангел и на нос Шмидт. През същата година, според информация от началника на Националния център за управление на отбраната на РФ генерал лейтенант Михаил Мизинцев, в състава на ВКО ще бъдат оборудвани 13 летища, 1 авиационен полигон и 10 технически позиции на радиолокационните отделения и пунктовете за насочване на авиацията. А на остров Ямал през 2016 година ще бъде развърната още една арктическа мотострелкова бригада.

Сега командният състав на това съединение, както и подразделенията на 80-а отделна мотострелкова арктическа бригада (ОАМБр) преминават подготовка в учебните центрове на въоръжените сили. Според твърденията на Владимир Корольов, тези бригади ще продължат богатите бойни традиции на дислоцираната в Северния флот в годините на Великата Отечествена война Полярна дивизия.

Военният експерт Александър Сергунин, който се специализира в изследвания на проблемите на разоръжаването, смята, че не само Русия разширява военната си активност в Арктика. По-рано това направиха САЩ, които още през януари 2009 година приеха така наречената директива за арктическа политика, в която се отбелязва, че тази страна има „широки фундаментални интереси в сферата на националната сигурност и са готови да действат самостоятелно или в съюз с други държави за защита на тези интереси“. Сергунин е загрижен, че от много време в Аляска е разположена инфраструктурата на НОРАД – обединената система за аерокосмическа отбрана на САЩ и Канада, основните задачи на която са осигуряване на контрол на въздушното и околоземното пространство на Северна Америка, ранното предупреждение за въздушно-космическо нападение, противовъздушната и противоракетната отбрана на двете страни. „При Барак Обама САЩ активизираха дейността на средствата за ПВО, предназначени за прехват на патрулиращата в Арктика и Северния Атлантик руска стратегическа авиация, – отбелязва Сергунин. – Планира се увеличаване на присъствието в Баренцово море на атомния подводен флот на САЩ, който отработва оперативни действия в условията на Арктика“.

При това във Вашингтон продължава да се обсъжда въпроса за строителството на атомни ледоразбивачи за поддръжка на морските операции в Арктика. Освен САЩ и Канада, в Арктика са активни и въоръжените сили на скандинавските страни (Швеция, Норвегия и Финландия), мечтаещи да създадат в региона военен блок, нещо като „мини-НАТО“. Те редовно провеждат в Задполярието военни учения, включително и в зоната на спорните с Русия шелфови територии.

По този начин създаването на ОСК на Северния флот отговаря на сегашните военнополитически задачи на Русия в региона. По същество то ще стане петият военен окръг на територията на страната. В неговата зона на отговорност занапред ще влизат не само крайбрежния шелф и Северния морски път, но и цялата територия чак до Северния полюс. По думите на адмирал Корольов, ОСК, като междувидова групировка войски, е предназначено за осигуряване на сигурността на социално-икономическото развитие на Русия в арктическата зона и носи отбранителен, възпиращ характер.

 

Източник: http://www.pravda.ru

Инфобалкани

Posted on 29.01.2015, in Анализи, Десет години без договор за ПРО, Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: