Жителите на Украйна не искат да воюват


Жителите на Украйна не искат да воюват

© Архивно фото: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Властите на Украйна обвиняват резервистите в провал на мобилизацията. Въпреки опасността от наказателна отговорност, над половината резервисти по различен начини бягат от призива в армията.

Жителите на западните украински области отказват да отиват в армията. 57% оповестени резервисти от Ивано-Франковска област не са се явили на медицинска комисия. 37% от оповестените в същата област са напуснали територията на Украйна. Това съобщава във Facebook съветникът на украинския президент Юрий Бирюков.

Неподчинението на жителите на западните украински области, били традиционна опора на прозападното ръководство на Киев и мразели източния Донбас, се оказа неприятна изненада за украинските власти.

Но хората и в други региони не горят от желание да се вдигат на оръжие, казва директорът на Киевския център за политически изследвания Михаил Погребински:

– Жителите не само на западните области, но и на цяла Украйна, не разбират, защо са длъжни да рискуват живота.

Работата е там, че и в миналото жителите на западна Украйна и преди нямаха нищо против самоуправлението на източните региони. Ние навремето провеждахме изследвания, че те не са били против и използването в източна Украйна на руския език.

А фактът, че много от мобилизираните не се върнаха в къщи, или се върнаха инвалиди, плюс неуспехите на украинската армия на фронта – всичко това не спомага за подем на бойния дух.

Поредната (четвърта за една година) вълна на всеобщата мобилизация беше обявена от Киев на 20 януари. Резервистите на възраст от 25 до 60 години следваше в течение на 3 месеца да получават бойни навици далеч от домовете си.

Властите на Украйна бяха обещавали, че резервистите, както и 20-годишните новобранци, няма да бъдат пращани в „горещите точки“. Но хората не им вярват, и затова се стараят да намерят всякакви начини за избягване на призива. Който има възможност – бяга в чужбина.

Различни хотели в граничните с Украйна райони на Румъния са препълнени с млади украинци. Непрекъснат поток бегълци от армията тече в Полша. В Русия бягат на цели села.

Администрацията на украинския президент вече готви поправки в наказателния кодекс, ожесточаващи наказанието за провал на мобилизацията. Министерството на отбраната се нуждае от резервисти – положението на фронта е критично.

Въпреки численото превъзходство, въоръженията и авиацията, армията отстъпва, при това с големи загуби. Украинските власти дори се свързаха с ръководството на Донецката и Луганската народна република в опит да спрат бойните действия, които сега са в полза на опълчението.

Същото беше и през септември миналата година, когато провалът на фронта накара Киев да сключи минските мирни споразумения.

Но вместо реално примирие и политическо уреждане, Киев използва паузата за прегрупиране на силите и за нова агресия.

 

Автор: Наталия Коваленко

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 29.01.2015, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: