„Газпром“ може да опита да се върне към „Южен поток“


„Газпром“ може да опита да се върне към „Южен поток“ Компанията вероятно иска да запази възможността за връщане към отхвърления проект, смята руският анализатор Валерий Нестеров

Намерението на Русия и Турция в края на 2016 г. да задействат първата тръба от бъдещия газопровод „Турски поток“ според експерти е осъществимо. Основният проблем е да се намерят средства в контекста на антируските санкции и спада в цените на петрола, пише руският икономически всекидневник „Комерсант“.

Инвестициите за две подводни тръби в Черно море във връзка с прекратения проект „Южен поток“ „вече до голяма степен са факт“, но текущите геополитически условия създават риск за руския държавен гигант „Газпром“, посочва Джонатан Стърн от Оксфордския институт за енергийни проучвания.

През близките 4-5 години руският концерн трябва да строи газопроводите „Силата на Сибир“ на стойност 55 милиарда долара за доставки в Китай и „Турски поток“ (вместо „Южен поток“, чиято морска отсечка се предвиждаше да струва 9 млрд. евро, от които са инвестирани 4,6 млрд. евро). Компанията планира да изгради и газопровод „Алтай“, чрез който също да захранва Китай, посочва изданието.

Според събеседници на „Комерсант“ от бранша е крайно съмнително „Газпром“ да осигури за тези проекти финансиране от Запада на приемливи условия. Затова Джонатан Стърн предполага, че засега „Газпром“ ще прокара само две тръби от „Турски поток“ с капацитет 30 милиарда кубика газ, с което да задоволи нуждите на Турция и на Югоизточна Европа.

Според източник на „Ведомости“ в „Газпром“ за бъдещото морско трасе ще се използват тръби на стойност около 1 милиард евро, произведени за „Южен поток“ и вече докарани на място, което ще ускори строежа. Окончателната цена на първата тръба от „Турски поток“ ще стане ясна след около година, прогнозира друг събеседник на вестника, близък до руския концерн.

Европейската комисия ще анализира плана на „Газпром“ – икономическите му съставки и отговаря ли той на законите на ЕС, цитира „Ведомости“ неназован представител на комисията.

Въпросът ще бъде обсъден в работна група на заседание в София на 9 февруари. С цел решаване на трансграничните въпроси комисията може да кани в бъдеще представители на други страни като Русия или Турция, но техни делегати не са канени на февруарската среща, уточнява представителят на ЕК.

„Газпром“ избира за „Турски поток“ маршрут в рамките на „Южен (поток)“ вероятно с цел да си запази възможността за връщане към отхвърления проект, смята руският анализатор Валерий Нестеров.

„До година-две ситуацията може да се промени – тогава към България ще бъдат насочени нови тръби, а Турция ще получи още един газопровод. Съответно Анкара ще може да получава газ от Русия, без той да преминава през транзитни страни, а сега ще даде на „Газпром“ възможност да преговаря с Европа от по-твърди позиции“, пояснява още експертът.

Припомняме, че на работна среща във вторник в Анкара ръководителят на „Газпром” Алексей Милер и турският енергиен министър Танер Йълдъз са определили пътя на новия проект „Турски поток” по дъното на Черно море, съобщава руският газов гигант в съобщение на сайта си. Предстои уточнение на трасето на газопровода на турската територия и точката за пресичане на турско-гръцката граница.

На този етап няма официално съобщение към страните, част от „Южен поток“, за спирането на проекта. Русия обаче изкупи дяловете в South Stream Transport – компанията, която трябваше да построи морската част на газопровода.

Преди броени дни Алексей Милер уведоми европейския комисар по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, че „Газпром“ планира изцяло до спре транзита на природен газ за Европа през Украйна.

 

 

Източник: http://www.investor.bg

Реклами

Posted on 29.01.2015, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: