В Атина решиха: Икономически съюз с Русия


В Атина решиха: Икономически съюз с РусияРусия отваря пазарите си за гръцкия зехтин, както и за цялата гама от продукти на хранително-вкусовата промишленост, само трябва да се подпише официален документ за прекратяване на ембаргото. Промяната се налага заради съставянето на новото ултраляво правителство в Атина. По същото време всички приватизационни сделки са спрени в страната, както се бе договорил преди това Андонис Самарас с ЕК.

Гърция е готова да направи логичен завой към Русия, каза Гавриил Аврамидис от дясноцентристката партия “Независими гърци” (АНЕЛ). Тази фракция вече е влязла в правителствената коалиция с победилата на изборите СИРИЗА.

Руският министър на селското стопанство Николай Фьодоров потвърди това: “Ако върху Гърция бъде оказан натиск от страна на ЕС, Русия е готова да отмени ембаргото и да започне да купува гръцки селскостопански товари с 30-годишна перспектива”.

“Нашият водач Панос Каменос подчертава, че за АНЕЛ е много важен въпросът за политическите съюзи. Ние считаме, че Гърция трябва да направи геополитически завой към Русия”, отбеляза Аврамидис.

Ципрас на два пъти бе в Москва, но това стана когато бе в опозиция, а сега ръцете му са развързани да осъществи своите планове за икономически коридор към Русия и нейните пазари.

На 15 януари Каменос бе на посещение в Москва, където се срещна с представители на управляващата партия. “Сигналите, които получихме по време на срещите си в Русия, са много важни”, заяви Каменос след завръщането си в Гърция.

Другият ясен сигнал, че Атина вече и предпочела Кремъл идва от морското транспортното министерство на Гърция. Още преди формално да е поел поста, Теодорос Дрицас обяви, че спира приватизацията на оператора (OLP) на пристанището в Пирея. Най-вероятно същата ще е съдбата и на порта в Солун.

Пътувайки за церемонията за полагане на клетва в президентския дворец, новият гръцки зам.-министър каза, че общественият характер на пристанището в Пирея ще бъде запазен. “Продажбата на OLP спира веднага.”

Това ще стане от името на Фонда за приватизация TAIPED, над чиято съдба виси голяма въпросителна след триумфалната изборна победа в неделя на радикалната левица от СИРИЗА и привличането в правителството на националистите “Независими гърци”.

Решението изправя новата власт не само срещу партньорите в Европа и МВФ, но и срещу Китай.

До края на януари е срокът за подаване на обвързващи оферти за 67% държавен дял на порт Пирея. Шортлистата включва пет кандидата, но китайската група Cosco, която вече оперира два от пристаните, е смятана за фаворит. Пекин заяви на няколко пъти, че е готов да инвестира солидни средства в пристанището, защото то ще бъде една от вратите на Китай към европейския пазар.

Атинският в. “Катимерини” допълва, че TAIPED най-вероятно ще прекрати и продажбата на контрола над пристанището в Солун, тъй като едва ли кабинетът ще се спре на два различни модела за експлоатация на двата основни търговски порта на страната, които са и едни от ключовите пристанища за Югоизточна Европа.

Руските потребители познават добре гръцките стоки, преди санкциите на ЕС Атина внасяше 34% от цитрусовите плодове и земеделски стоки, които бяха на руски пазар.

90Изданието, споделящо консервативни ценности, обръща внимание и на факта, че зам.-министър на финансите с ресор приватизация най-вероятно ще бъде Надя Валавани, известен противник на антикризисните ангажименти за намаляване на държавното участие в икономиката. Името ѝ бе спрягано като потенциален външен министър.

Преди изборите СИРИЗА обещаваше да прекрати и приватизацията на двете основни компании в железопътния сектор – Trainose и ROSCO, към които проявяваха интерес както руснаци, така и германци.

00032Атина иска Русия активно да се включи във възстановяването на гръцката икономика, която бе в тежък колапс през последните 4 години.

 

 

 

 

Източник: http://7plus7.net

Реклами

Posted on 29.01.2015, in Икономика, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 коментара.

  1. любен

    Не на санкциите срещу Русия!!!

  2. Aneta Staneva

    БРАВО! Ей така се решават въпросите , когато имаш политици на място! Не се налага да ги ръчкаш , риташ, молиш, обясняваш – те просто ЗНАЯТ кое е правилното да се направи! И ГО ПРАВЯТ!

  3. щирлиц

    Утре и у нас…

  4. После да не се чудите защо България през войните винаги е наказва,дори и взеха македония,политиците и преди и сега са същите продажници и предатели спрямо Русия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: