България се готви за война?


България се готви за война?

© Архивно фото: AP/Valentina Petrova

В някои градове на България – София, Сливен, Шумен и други, младежи получили повиквателни със цел къде да се явят при обявяване на мобилизация в случай на военни действия.

В едно от съобщенията, получено от младеж от Сливен и попаднало на разположение на телевизията „Атака“, се посочва:

„Съгласно задълженията Ви, произтичащи от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, следва да се явите на 21.01.2015 г. от 09:30 до 12:00 ч. или от 13:30 до 17:00 ч. в Областен военен отдел-Сливен, стая № 28 за получаване (връщане) на повиквателна заповед.

Носете настоящото съобщение и военната си книжка.

При неявяване носите наказателна отговорност по чл. 330, ал. 1 от ЗОВС РБ (глоба от 250 до 2,500 лева).

Старши експерт в офис за военен отчет

в община Сливен

печат                                                                                                                                                                                            подпис:

След като младежите се отзовали на заповедта, било им обяснено, че ги викат за да ги информират, къде точно трябва да се явят при обявяване на мобилизация при военни действия.

Според началника на Военно окръжие-Сливен, има поставена задача за комплектуване на някакви формирования, но той така и не отговорил за какви формирования става въпрос и от кого е поставена тази задача.

Странно съвпадение на два фактора. Първият, младежите получили повиквателни дни след посещението в София на държавния секретар на САЩ Джон Кери и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Явно акцията с повиквателните е по нареждане на двамата високопоставени северноатлантически емисари, което било мигновено изпълнено от българските висши служители. Не случайно при разговорите им в българската столица с ръководителите на България, Русия беше посочена като заплаха за сигурността в Европа.

И вторият фактор за получаването на повиквателните – на 20 януари с указ на президента Петро Порошенко в Украйна започна триетапна частична мобилизация.

Първият етап ще продължи 90 дни, по време на който се планира да бъдат мобилизирани 50 хиляди души. А общо за трите етапа – 200,000 души.

Ръководителят на западния регионален медиа-център на министерството на отбраната на Украйна Александър Поронюк признал, че съществуват сериозни проблеми с мобилизацията в западната част на страната.

Така например, 14 селски съвета отказали да получат повиквателни, а повече от половината от получилите такива, не се явили пред медицински комисии, 37% от известените в тази област напуснали територията на Украйна.

В Закарпатска област русините (които са от 2 до 4 млн. души) и унгарците (160 хиляди души) отхвърлят мобилизацията и заявяват, че те са против милитаризма, русофобията и това не е тяхна война.

В Ивано-Франковска област повече от половината, подлежащи на мобилизация не се явили пред комисии. В Тернополска област били фиксирани случаи на масово бягство на населението в Русия.

И може би за попълването на всички тези празноти се подготвят българските младежи? Не случайно от трибуната на Народното събрание лидерът на политическа партия Волен Сидеров предупреди «за опасността от въвличането на България във война на НАТО срещу Русия и в близко бъдеще управляващите ще бъдат отговорни за жертвите, които България ще даде в тази война».

Ще получи ли българската общественост от управляващите ясен и конкретен отговор за целта на подготвяната мобилизация, или за пореден път всичко ще остане забулено от мъгла и неяснота?

 

Автор: Румен Попов

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 29.01.2015, in Балканите and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 7 коментара.

 1. Одобрявам независимо от целите. Обществото трябва да е подготвено да реагира бързо и организирано в случай на нужда. Какви и срещу кого ще бъдат насочени действията му са въпрос на общественото съзнание и доколко то може да вземе в ръце своята съдба и да решава националната си политика. Иначе казано – всеки трябва да е подготвен да действа за да може да отстоява независимостта си, но и всеки трябва да знае, че ще носи последствията от действията си.

 2. Втори

  Трудно е да се измисли по-тъпа инсинуация от горната, ама да опитаме: „Повиквателните съвпадат с честването на годишнина от основаването на Държавния Цирк. Следователно се готви държавен преврат, като цирковите артисти ще заемат местата на депутатите“.

 3. Анонимен

  DA GO DUHAT NIKADE NQMA DA HODIM ! DA NE SA SI PRODAVALI GAZA NA AMERIKA I DA PRAVQT KAZARMITE CHASNII!!!! EDNO VREME SI IMASHE ARMIQ IMASHE SI VSICHKO !!! PRODAJNICI DUHAITE GO !!!!

 4. Аврам Янков

  не се заблуждавайте изобщо. ФАЩ и Гейропа се подготвят за война. Планът е прост- отслабване на икономиката на Русия и после война. Обаче западняците така и не си научиха урика от миналите войни. Руснаците не можеш да ги събориш с мизерия…..напротив. Дай им охолен живот и тогава ги удари. хахах Но Запада никога не е разбирал Изтока. Убеждавал съм се много пъти в разговорите ми и живота ми сред Американци. Посоката на мислене е друга и само външно сме идентични. За това и Запада никога няма да спечели срещу Изтока.

 5. Значи подготвят мъжете да бъдат пушечно месо и да умират за САщЩ, но не и народа как да реагира при война. Какво става с бомбоубежищата? Значи не ви пука за народа? Избийте си от главите,че някой освен шепа предатели ще се бият срещу Русия. Каквато и провокация да измислите,за да ни промиете мозъците ние ще знаме,че САЩ са я направили, а не Русия. Г-да политици оправяйте се сами, вие се карате с Русия и обичате САЩ, ЕС и НАТО. Когато Русия победи ще се оправяте и с нея. Ние имаме други проблеми, които вие ни създадохте.

 6. Виолета Шивикова

  Ужас!!! Бог да пази синовете ни и България!

 1. Pingback: България се готви за война? | Mesta.co

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: