АТИНА СТРОШИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ОКОВИ


АТИНА СТРОШИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ОКОВИГЪРЦИТЕ ОТКАЗВАТ ДА ПЛАЩАТ БОГАТАШКИТЕ ХАРЧОВЕ

Предварително очакваната победа на радикалната гръцка левица Сириза вече е факт. Южната ни съседка слага край на своята колониална финансова зависимост и неумолимо се връща към своите Православни корени.

Пред многохилядно множество в центъра на гръцката столица победителят на отминалите парламентарни избори в прародината на демокрацията Алексис Ципрас недвусмислено обяви жестоките финансови ограничения за гръцкия народ за част от историята. Лидерът на левите патриоти нарече многомилиардната задлъжнялост на своята страна доведена от предходните правителства петгодишно унижение. Резултатите от неделния вот в Гърция ясно показаха, че народът на тази изстрадала страна не възнамерява повече да търпи лишения в полза на международната лихварска тройка Европейски съюз, Европейска централна банка и Международен валутен фонд.
Според окончателните резултати радикалната левица печели 36.34%, което се равнява на 149 мандата в гръцкия парламент. Необходими са още само 2 места, за съставяне на самостоятелно правителство. За ужас на международните лихвари и войнолюбци в Гърция се очертава безспорно стабилно антиколониално мнозинство. Това е така, защото новото европейско националистическо движение в лицето на така наречените евроскептици вече има политическо представителство и в гръцкия парламент. Става дума за партията „Независими гърци“ с лидер Панос Каменос. Тази сравнително нова формация е с десен профил, тъй като тя е съставена от бивши членове на традиционната гръцка десница „Нова демокрация“. Патриотите от „Независими гърци“ вече заявиха намерение за съставяне на коалиционно правителство с победилата Сириза. Този съюз за пореден път ни показва как леви и десни могат да се обединяват в принципно съглашение в името на националните интереси и суверинитет на дадена страна.
С формирането на своеобразната ценностна коалиция Атина е на път да се превърне във втори остров на свободата в източна Европа след Будапеща. Очевидно Алексис Ципрас ще е гръцкият Орбан, който ще поеме щафетата на антиколониалната съпротива от своя унгарски колега и съмишленик. Сигурното участие на „Независими гърци“ в бъдещия кабинет недвусмислено разкрива тази тенденция.
Партията на гръцките евроскептици е сравнително млада. Тя е създадена на 24-ти февруари 2012 година от сегашния й лидер Панос Каменос. Тя възниква като група недоволни от политиката на традиционната десница по отношение на дълговата криза и стриктното поддържане на тогавашното гръцко правителство на заробващото споразумение с международните лихвари. Точната идеология, която изповядва тази партия се определя като национал-консерватизъм, което определено я числи към дясното политическо пространство. Въпреки това обаче тя днес влиза в коалиционно правителство с радикалната левица на Ципрас. Всичко това се случва, защото нейната платформа напълно се препокрива с възгледите на Сириза по отношение на еврозоната и политиката на строги икономии за гръцкия народ в полза на международните лихвари. В този ред на мисли коалицията между спечелилата радикална левица и консервативните патриоти представлява своеобразна симбиоза между взаимно допълващи се политически програми. Първите поставят акцента върху чисто икономическите аспекти на националния суверинитет, докато националистите наблягат повече върху неговото политическо и ценностно измерение. Едно обаче е очевидно – пълно и безусловно единодушие на двете формации в отрицанието на неолибералния модел на развитие, който предвижда минимум държава и тотална зависимост на националната икономика от международните финансови институции като европейската централна банка и международния валутен фонд. Левите радикали на Ципрас, както и консервативните евроскептици ясно съзнават, че в рамките на Европейския съюз отделните държави постепенно губят своята самостоятелност и национална идентичност в резултат на икономическата примка, която международните лихвари им налагат. В същност става дума за затварянето на държавите в един омагьосан кръг на зависимости. Банките се намесват в политиката като диктуват на отделните правителства да вземат неизгодни за своята страна решения. По този начин държавите затъват още повече в калта, защото задължени да водят антинационална политика те стават все по-несъстоятелни и така се принуждават да теглят все нови и нови заеми от лихварите. Конкретният пример в тази насока е принудата за водене на икономически санкции срещу Русия, остро на които се противопоставят радикалните леви на Ципрас и евроскептиците на Каменос. На практика европейските правителства уж като наказват Русия в действителност те търпят сериозни икономически загуби за собствените си страни, след което прибягват към поредните заеми от лихварите. То именно по тази причина и евроатлантиците се стремят към разпалване на международни конфликти. Война, разруха, след което отново стигаме до поредни заробващи дългове за възстановяване.
В крайна сметка обаче на отминалите избори гръцкият народ без значение дали е подкрепил Сириза или „Независими гърци“ със своя вот от отминалите избори не просто смени една политическа сила с друга, а изцяло отрече този порочен кръг на развитие в днешните международни отношения. Гърците направиха своя категоричен цивилизационен избор. Те избраха Европа на отечествата и християнските ценности пред колониалното робство на лихварите и евроатлантическите милитаристи. След като гърците поеха по унгарския път на независимост – свободата вече чука и на нашите порти. Това, което ни остава е единствено малко повече смелост, за да ги отворим.

 

 

Автор: Александър Атанасов, политолог

Източник: http://www.vestnikataka.bg

Posted on 28.01.2015, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. “ След като гърците поеха по унгарския път на независимост – свободата вече чука и на нашите порти.Това, което ни остава е единствено малко повече смелост, за да ги отворим.“

    Не е само въпрос на смелост, а и на осъзнаване. Робът, за да се освободи първо трябва да разбере, че е роб, след това да разбере кой го държи в това положение, как и с какви методи го манипулират и най-важното – да има желание да се отърве от робството на всяка цена, да има кого да избере, и да избере такива които наистина да го поведат към свободата. Ако пък има „водачи“ промъкнали се във властта и оглавили народа в своя изгода, той трябва да ги смъква и те да плащат за предателство с най-тежкото наказание без никакви компромиси.
    Всичко това в нашия случай е много утопично. За това трябва ниво на интелигентност каквато няма поради „образователната“ и социалната политика на управляващите. Трябва сплотеност от чувство за национална принадлежност, идеология или от религия. Остава единствено да се надяваме на чудо – появата на група или личност способна да извърши смяна на властта с идеалната цел за национална политика и успех, а за недопускане на подобна вероятност работят и марионетните управления, и външните и вътрешните им господари, и платените им подръжници, и промитите безумци и безродници. Не съм особен оптимист. Нямаме нищо общо като манталитет на масово ниво и осъзнаване като един народ , нито с унгарците, нито с гърците. При нас работят само превратите и диктатурата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: