Сесията на ПАСЕ: анексията на Крим и правото на глас


Сесията на ПАСЕ: анексията на Крим и правото на глас

Алексей Пушков, © Фото: РИА Новости/ Владимир Федоренко

Положението в Украйна и пълномощията на делегацията на Русия – това са главните теми на заседанията на зимната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която се открива на 26 януари в Страсбург.

По-рано ПАСЕ беше лишила представителите на Русия от правото на глас. Както каза говорителят на Държавната Дума на Русия Сергей Наришкин, ако парламентаристите и този път се опитат да ограничат пълномощията на руската делегация, Москва може да прекъсне членуването си в тази организация.

ПАСЕ беше лишила Русия от правото на глас миналата година – тогава повод стана възсъединяването на Крим. Делегатите от Москва окачествиха това решение за неправомерно и предсрочно напуснаха Страсбург.

Но, съгласно устава на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, през новата година всички ограничения в правата се свалят. Така че през януари руската делегация има същите права, както и останалите. Но преди началото на сесията стана известно, че депутатите от Холандия са подготвили поредна антируска резолюция.

Ако делегацията от Москва отново бъде лишена от правото на глас, Русия може да предприеме ответни мерки, каза пристигналият в Страсбург говорител на Държавната Дума Сергей Наришкин:

– За нас е важен диалогът, воден на площадката на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Но ако гласуването по въпроса за пълномощията на руската делегация ни разочароват, ние, за съжаление, ще бъдем принудени да прекъснем работата си в ПАСЕ за една година.

Дори повече, Москва може да се замисли и за излизане от Съвета на Европа. Това решение ще бъде политическо и представлява риск не само за руската делегация, но и за ПАСЕ като цяло, продължи Сергей Наришкин.

Председателят на асамблеята Ан Брасьор се опита да смекчи думите на руския колега. Според нея, мненията на страните по някои въпроси се разминават, но разговорът ще бъде продължен.

В същото време председателят на международния комитет на Държавната Дума на Русия Алексей Пушков не е толкова оптимистичен. Според него, във връзка с рязко влошилото се положение в Украйна мисията на Русия в ПАСЕ ще е тежка. Той написа в своя Twitter, че „миналата седмица Киев поднови войната, а Западът заплашва Русия с нови санкции“.

Тук няма на какво да се учудваме – това е позната схема, по която Вашингтон продължава да действа, казва политологът Сергей Черняховски:

– Всеки път, когато възниква шанс за възстановяване на отношенията със Запада, в Украйна става нещо, което веднага се сервира за уж агресивни действия на Русия.

Малайзийският Boeing също беше свален в навечерието на решението за въвеждане на секторални санкции. Това е правено и ще се прави, независимо от Петро Порошенко.

Руската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ще води сложни преговори, което стана ясно още на пресконференцията на Наришкин и Брасьор. П

редседателят на ПАСЕ отново посочи на говорителя на Държавната Дума, че Русия е накърнена в правата заради т.н. „анексия“ на Крим. Наришкин в отговор на това напомни, че, първо, уставът на ПАСЕ изобщо не предвижда такава мярка, като „лишаване на правото на глас“.

А второ, позоваването на кримските събития е неправомерно, защото в Крим беше проведен референдум, на който народът изрази желание да се възсъедини с Русия.

И ако това се нарича „анексия“, то със същия успех може да се каже, че навремето Германската Федерална Република беше анексирала ГДР.

 

Aвтор: Игор Силецки

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 27.01.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: