Нов щит и нов меч


Изстрелване на ракета РС-20Б от позиционен район в Оренбургска област, 22 август 2013 г. Източник: МО на РФ

Изстрелване на ракета РС-20Б от позиционен район в Оренбургска област, 22 август 2013 г.
Източник: МО на РФ

През следващите шест години националният ВПК ще създаде наведнъж няколко нови типове междуконтинентални балистични ракети и хиперзвукови средства за поразяване. Това ще позволи да се обновят изцяло Стратегическите ядрени сили на Русия и ефективно да се парират външните заплахи от страна на НАТО и САЩ.

В навечерието на Нова година президентът на Русия Владимир Путин утвърди новата версия на Военната доктрина на страната. Този документ е запазил своята отбранителна насоченост, но в него се появиха цяла поредица от нови положения и термини, пряко свързани с изменилия се характер на военните опасности и заплахи. Като главни сред тях, както и по-рано, се посочва увеличаването на силовия потенциал на НАТО и приближаването на военната инфраструктура на Алианса към границите на Русия, както и възлагането му на глобални функции в нарушение на нормите на международното право. Тук не може да не си спомним как още преди три месеца в хода на подготовката на новата Военна доктрина координаторът на управлението на генералните инспектори на Министерството на отбраната на Русия армейски генерал Юрий Якубов казваше направо: в обновения документ трябва ясно да бъде посочен вероятния военен противник на Русия. „Според мен, това са САЩ и Северноатлантическия блок“, — заяви генералът. Обаче тази гледна точка не беше отразена напълно в доктрината. Нещо повече, в нея САЩ изобщо не се споменават. Но това обстоятелство не променя нищо.

Осъществяваната понастоящем от САЩ концепция за „Бърз глобален удар“ (Prompt Global Strike, PGS) за първи път е официално посочена като една от най-сериозните външни опасности за Русия. И е ясно защо. Тази концепция предвижда създаването на високоточни хиперзвукови (над 4,5 пъти скоростта на звука) системи въоръжение, позволяващи да се нанесе масиран неядрен удар по всяка точка на планетата в продължение на един час. В САЩ вече от няколко години се извършват активни разработки и изпитания на поне четири типа хиперзвукови носители, включително крилати ракети и планиращи управляеми бойни блокове. При това още през пролетта на 2010 година тогавашният министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс открито заяви, че неговата страна вече е способна да нанесе бърз глобален удар. Ще отбележим, че средствата за нападение, разработвани в рамките на PGS, не влизат в ограниченията, които се прилагат за стратегическите настъпателни въоръжения, а следователно може да се произвеждат в неограничени количества и да се разполагат навсякъде, включително и в космоса. Всичко това означава, че при пълноценно развръщане в Европа на третия позиционен район на американската система за ПРО, която отдавна е посочена като външна опасност за Русия, САЩ ще имат възможност да нанесат разрушителен неядрен удар по нашата страна и при това фактически да останат безнаказани. Моделирането на такава ситуация, проведено от военните, показа: при запазване на сегашното равнище на въоръженията в нашата страна още към 2025 година в случай на реален военен конфликт може да бъдат унищожени до 80% от руските ракетно-ядрени средства. И макар че в доктрината се отбелязва, че вероятността от развързване на широкомащабна война против нас сега е намаляла, нашата страна продължава да разглежда използването на ядреното оръжие като отговор на агресия против Русия или нейни съюзници. При това не е задължително агресията да бъде съпроводена с използване на ядрени въоръжения, достатъчно е дори това, че под заплаха е поставено самото съществуване на държавата. Впрочем, от всички страни от така наречения ядрен клуб засега само Китай се е задължил да не използва първи ядрено оръжие, а всички останали държави се отказаха от този принцип.

Още една новост във Военната доктрина — това е неядреното възпиране на военните заплахи. Тази задача беше включена към функциите на Въоръжените сили с общо предназначение и е втората по важност след защитата на суверенитета и териториалната цялост. С други думи, ние трябва не само да противодействаме ефективно на опитите на други държави да постигнат военно превъзходство над нас, например с развръщане на въпросната ПРО, оръжия в космоса и т. н., но и да имаме възможност адекватно да отговорим на тези стъпки без използване на Стратегическите ядрени сили (СЯС). По-просто казано, да създадем аналогични системи въоръжение, в това число и хиперзвукови средства за нападение, както и своя собствена ПРО. Впрочем, Военната доктрина не изключва при необходимост системата за ПРО да може да бъде създадена от нас съвместно с други страни. Но при условие на равноправно участие на Русия.

Накрая, за първи път във Военната доктрина на Русия като най-важна задача, стояща пред Въоръжените сили, е посочено осигуряването на националните интереси на нашата страна в Арктика. И тази задача вече се решава. Така от декември миналата година на базата на Северния флот е създадено ново обединено оперативно-стратегическо командване „Север“. Де факто, това е още един военен окръг. В неговия състав допълнително са развърнати дивизия за ПВО и бригада морска пехота. Освен това, завършва формирането на арктическа мотострелкова бригада и се увеличава присъствието в Арктика на войските за Въздушно-космическа отбрана. На остров Котелний (влиза в архипелага на Новосибирските острови) вече е разположена тактическа група, в състава на която са придадени съвременни противокорабни и противовъздушни комплекси. По-нататък там ще бъдат изградени специални модулни военни градчета, ще се разширява летищната мрежа. Вече са открити летищата Темп и Рогачово, работи се по модернизирането на летищата Тикси, Анадир и Воркута.

Но ако с Арктика всичко е повече или по-малко ясно, то останалите задачи, стоящи пред нашата армия, може да се смятат като истинско предизвикателство за руския ВПК. Как и с какво ще отговори той на тях? И колко време и средства ще бъдат необходими за това?

Всичко е под контрол

През тази година разходите за националната отбрана в Русия ще бъдат почти 3,3 трлн. рубли (около 50 млрд. долара). Това е най-високият показател за нашата страна през всичките години на реформи. При това за придобиване на нова техника и за модернизация на съществуващата Министерството на отбраната ще похарчи малко повече от половината от тези средства — 1,74 трлн. рубли. Това изглежда доста много, но само на пръв поглед. За сравнение: бюджетът на Пентагона е почти десет пъти по-голям — 575 млрд. долара. И ако през последните години САЩ са харчили за отбрана средно 4,4% от БВП, то у нас даже през тази рекордна година този показател ще представлява само около 4,2% от БВП. Същевременно няма никакви съмнения: ако искаме гарантирано да осигурим своя суверенитет, то не бива да пестим от нуждите на армията. Още повече, че ефективността на изразходването на средства в рамките на държавната отбранителна поръчка през последните три години се повиши многократно, а качеството на доставяната от нашата промишленост военна техника се подобри значително. Това стана до голяма степен благодарение на цял комплекс от мерки, които започна да реализира още през 2012 г. вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин.

12

Разходи на РФ за национална отбрана
Източник: Експерт

 

Първо, по негова инициатива беше възстановено военното приемане, фактически ликвидирано от Анатолий Сердюков. Още тогава вицепремиерът открито заяви, че е необходимо да се увеличи неговия щат почти три пъти, от 7500 на 25000 души.

Второ, беше разработена и приета необходимата нормативно-правна база, в това число новия федерален закон „За държавната отбранителна поръчка“, който нормализира отношенията на военното ведомство с промишлеността по линията „възложител —изпълнител“. С този закон сега е обхванат целия цикъл на закупуване на въоръжение, включително планиране, възлагане и изпълнение на договорите. При това за държавните възложители е предвидена възможност за авансиране до сто процента в рамките на заделяните за поредната година финансови средства. Но най-сериозното нововъведение е възможността за различно ценообразуване. За изпълнителите наред с твърдата цена са дадени още две възможности: компенсируеми разходи и уточняема цена. При това в закона е заложен принципът на осигуряване на доходност от договора, определена е минимална рентабилност, а също така е фиксиран безусловния приоритет на националните изпълнители. В резултат на тези мерки Рогозин успя да постигне показателите по изпълнението на отбранителната поръчка непрекъснато да се увеличават. Ако през 2011 година тя беше изпълнена малко повече от 80%, то още през 2013-а — на 93,4%. При това по линия та ФСО, СВР и другите специални служби още тогава можа да се постигне стопроцентово изпълнение. Резултатите от изпълнението на миналогодишната отбранителна поръчка като цяло достигнаха почти 95% — това е най-добрият показател през цялата най-нова история на страната. Стоте процента не бяха постигнати само защото Украйна и някои страни от ЕС прекратиха доставките на отделни системи и подсистеми, които се използват в националната военна техника. Но този проблем вече се решава. Всички предприятия от ВПК, произвеждащи финална продукция, сега напълно реализират програми за заместване на вноса, в срок от три години на практика те изцяло ще преминат на системи и подсистеми родно производство. Ще отбележим, че още преди въвеждането на санкции против Русия Рогозин настояваше нашата страна да се откаже от безсмисленото купуване на военна техника от чужбина, като например закупуването на нежните италиански бронирани машини, европейски вертолети, австрийски винтовки и прочие, което ни позволи да спестим няколко милиарда долара.

14

През последните пет години разходите на Министерството на отбраната за покупки на нова техника и модернизация се увеличиха повече от три пъти.
Източник: Експерт

 

 

По-евтино и по-ефективно

 

Но най-важното е, че именно под ръководството на Рогозин Военнопромишлената комисия най-после започна да изгражда системната работа по стратегическото планиране в сферата на отбраната. Това се отнася преди всичко за Държавната програма за въоръженията (ДПВ) за 2016–2025 година. Удаде се да бъде намалена нейната стойност от 55 на 30 трлн. рубли, но при това да се запази целия необходим обем на снабдяване на армията с нова техника. По думите на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу „това ще стане за сметка на формирането на типаж на перспективното оръжие и техника със сходни характеристики“. Казано по-просто, става дума за тотална унификация едва ли не на всички нови системи, които ще постъпват на въоръжение в армията. Например, в Сухопътните войски цялата бронирана техника ще бъде поставена на три унифицирани платформи — верижните „Армата“ и „Курганец-25“ и колесната „Бумеранг“; цялата артилерия ще премине на два калибъра — 120 и 152 мм, по аналогичен начин ще се унифицира целия автопарк на Министерството на отбраната, а неунифицираните образци ще бъдат снети от въоръжение. Същото ще бъде направено и с новите кораби за ВМФ и самолетите за ВВС.

Като цяло, по думите на Дмитрий Рогозин, в новата ДПВ, безусловно, ще се заложи на иновационните технологии. За тяхната разработка и въвеждане беше създадена организационно-методическата основа на качествено нова система за анализ и стратегическо планиране в областта на противодействието на заплахите за националната сигурност за период от 30 до 50 години. Именно част от тях беше описана в обновената Военна доктрина на Русия. Отговор на тези заплахи ще стане появата на цяла серия най-нови образци военна техника и средства за поразяване. Тяхното създаване е планирано в „Основни направления за развитие на въоръжението, военната и специалната техника за периода до 2030 година“.

Колкото до перспективните изследвания и разработки, които ще бъдат необходими в най-близко бъдеще, то сега с тях ще се занимава Фондът за перспективни изследвания (ФПИ). Тази структура, създадена по инициатива на Рогозин, представлява пряк аналог на американската агенция DARPA. С един хоризонт на планиране 10–20 години, ФПИ по същество трябва да стане своего рода инструмент за „разузнаване на бъдещето“ по ключовите направления на научно-техническия прогрес в отбраната и по всякакъв начин ще помага на нашия ВПК в научните изследвания, които се провеждат в интерес на сигурността на държавата. И така, каква техника ще разработваме и какви изследвания ще провеждаме?

Ядреният сюрприз

Не е тайна, че почти три четвърти от средствата, планирани в ДПВ, ще отидат за закупуване на високо технологични въоръжения. При това най-висок приоритет е даден на оборудването за СЯС и Въздушно-космическите сили (ВКС). Последните ще бъдат създадени до лятото на тази година за сметка на включването в тях на ВВС и войските за противовъздушна и противоракетна отбрана. Самите ВВС като вид въоръжени сили ще бъдат ликвидирани.

Още в средата на миналата година Дмитрий Рогозин публично заяви, че формирането на техническата основа на СЯС върви с изпреварващи темпове и те ще се обновят до 2020 година не на 70%, както беше планирано, а на всичките 100%. А малко по-късно същата тема неочаквано за всички засегна между другото и Владимир Путин. „Новите разработки на руския ВПК ще учудят нашите западни партньори. Вече успяхме да направим някои работи в областта на силите за ядрено възпиране, но е необходимо да говорим за това тогава, когато му дойде времето“, — подчерта президентът. Очевидно времето е дошло. Както съобщи заместник министърът на отбраната Юрий Борисов, сега се извършват редица НИОКР, свързани с изпреварването на възможността за нанасяне на бърз глобален удар от страна на САЩ; освен това, работата по новата тежка ракета на течно гориво с шахтно базиране по проекта „Сармат“ е в самия разгар. „Това е уникално оръжие, подобно на което няма даже в САЩ“, — подчерта генералът. Известно е, че МБР „Сармат“ се създава от Държавния ракетен център „В. П. Макеев“ с участието на НПО по машиностроене. Планирано е опитно-конструкторските работи по „Сармат“ да завършат към 2018–2020 година, тоест именно към онзи момент, когато ще изтече крайния срок на експлоатация на най-мощните в света ядрени ракети РС-20 „Воевода“ (по класификацията на НАТО — „Сатана“), способни да носят 10 и повече бойни глави на разстояние до 16000 км и гарантирано да осигурят ефективен отговарящ ракетноядрен удар. Сега в РВСН в бойно дежурство са останали 52 „Воевода“, затова е логично да се предположи, че ще имаме най-малко толкова „Сармат“. „Въз основа на нашите планове, всичко това вече е определено. Тези ракети ще бъдат развърнати в Ужур в Красноярския край и в селището Домбаровски в Оренбургска област“, — заяви главнокомандващият РВСН генерал полковник Сергей Каракаев. Засега даже и най-общите технически характеристики на „Сармат“ остават секретни, освен една оценъчна: тя ще има по-висока ударна мощ в сравнение с „Воевода“. Но затова пък е известно как именно тези ракети ще противодействат на развръщането на американската ПРО. Както разказа бившият началник на изследователския център на 4-и НИИ на Министерството на отбраната генерал майор Владимир Василенко, тежката МБР с шахтно базирване дава възможност да се доставят бойните блокове до целите не само по енергийно оптимални траектории с твърди, а следователно и прогнозируеми азимути на долитане, но и да се нанасят удари от различни направления, включително с прекарване на бойните блокове през Южния полюс. Множеството азимути на долитане до целта ще принудят противостоящата страна да осигурява кръгова ПРО. „А тя е много по-сложна организационно и много по-скъпа финансово, отколкото секторната ПРО. И това е много силен фактор, — казва Василенко. — Освен това, огромният запас от полезен боен товар на тежката МБР позволява тя да бъде оборудвана с различни средства за преодоляване на ПРО, които в крайна сметка ще пренаситят всяка ПРО — както нейните информационни средства, така и ударните“.

Наред МБР тежък клас Русия форсирано създава и нови, по-леки ракети на твърдо гориво от пето поколение РС-26 „Рубеж“ (има още едно работно обозначение — „Авангард“), при това изключително в мобилен вариант на базиране. Тази работа се извършва от Московския институт по топлотехника (МИТ) и тя, ако се съди по всичко, е много близо до завършване. Във всеки случай, Сергей Каракаев публично заяви, че „комплексът РС-26 продължава изпитанията, през 2015 г. ние планираме да ги завършим, а от 2016 година ще го включим в бойно дежурство“. Днес е известно за едно неуспешно (първото) и три успешни изстрелвания на „Рубеж“. При това в двата последни случая стрелбата се проведе от полигона Капустин Яр по полигона Саръ Шаган в Казахстан, тоест по така нареченото вътрешно трасе на далечина малко над 2000 км. Между другото, Саръ Шаган е разположен така, че средствата за разузнаване на САЩ не са в състояние ефективно да наблюдават полета на ракетата. Изборът на такъв маршрут означава, че конструкторите и военните са си поставили за задача да изпробват нова бойна глава. В останалите случаи стрелбата трябваше да се извършва от Плесецк по полигона Кура в Камчатка. Това обстоятелство вече даде повод на някои американски експерти да твърдят, че Русия създава нов клас ракети със средна далечина за унищожаване на цели в Европа, преди всичко на третия позиционен район на ПРО. Но официална информация по този въпрос не е постъпвала. През юни, след поредния запуск на „Рубеж“, началникът на Главно оперативно управление на Генералния щаб генерал полковник Владимир Зарудницкий заяви само, че неговата задача е била отработване на новия облик на оборудването на ракетата. Нещо повече, Сергей Каракаев неведнъж е казвал, че РС-26 ще бъдат развърнати в ракетното съединение, дислоцирано в Иркутска област. Впрочем, тези планове могат и да се променят. Не предизвиква съмнения, че Русия не изпитва никаква необходимост специално да създава балистична ракета със средна далечина (БРСД) и по този начин едностранно да излезе от договора за съкращаване на този клас ракети, ако всяка задача, поставена пред БРСД, ще може да се изпълни от новата МБР от по-лек клас.

За техническите характеристики на РС-26 няма почти никаква информация. Известно е само, че тази ракета може да се зарежда с не по-малко от четири бойни глави. Може да се предположи, че тя в значителна степен е унифицирана с „Ярс“ и „Булава“ (те имат най-малко две подобни степени), но при това е със значително по-малко стартово тегло — около 35 тона. Това се потвърждава косвено от факта, че МИТ е поръчал на Минския завод за колесни влекачи транспортьор за РС-26 с обща товароподемност всичко около 50 тона (за „Топол-М“ тя е почти 80 тона). А тъй като РС-26 има две работни обозначения, може да се направи също извод, че МИТ фактически е създал две модификации на една ракета, които имат различна далечина на полета, но твърде близки характеристики за преодоляване на ПРО, включително имат и нови маневрирщи бойни блокове. В перспектива, по думите на Сергей Каракаев, „Рубеж“ ще дойде да замени мобилните комплекси „Топол-М“ и „Ярс“. Сега в РВСВ има на въоръжение общо 73 от тях.

Ако разработката на новите „Рубеж“ и „Авангард“ все още е обвита в тайна, то за възстановяването в нашата страна на бойните железопътни ракетни комплекси (БЖРК) военните говорят вече открито. Преди три седмици Сергей Каракаев направо заяви, че те ще постъпят на въоръжение още през 2018 година и ще се различават съществено от БЖРК „Молодец“, които бяха напълно ликвидирани преди десет години. Новият комплекс получи наименованието „Баргузин“. МИТ вече завърши неговото ескизно проектиране и пристъпи към подготовката на конструкторската документация.

15

Перспективният боен железопътен комплекс (БЖРК)
Източник: Российская газета

 

Трябва да се каже, че още по времето на СССР БЖРК създаваха огромни проблеми на американското разузнаване, което практически никога не може да проследи тяхното движение. Между другото, тези влакове за едно денонощие преодоляваха разстояние до хиляда километра. Тези комплекси бяха разположени в хладилни вагони, които външно много приличат на онези, с които се превозват замразени продукти. При това самият вагон тежеше около 180 тона срещу 60 на стандартния хладилен вагон. И този влак го издаваше само усилената ходова част: броят на осите под всеки вагон се наложи да бъдат увеличен до осем. Но от космоса това не се виждаше. Единственият признак, по който можеше да се предположи необичайното предназначение на влака, беше използването на три локомотива наведнъж. Обаче нашите железничари често слагаха по три локомотива и на обикновените товарни влакове, което още повече дезориентираше американското разузнаване. Затова при подписването на договора СНВ-2 САЩ специално настояваха на унищожаването на нашите БЖРК и даже даваха средства за това. Но сега този договор вече не действа и на Русия нищо не й пречи да възроди производството на напълно модернизираните железопътни ракетни комплекси и при това да ги направи наистина неуязвими. „Баргузин“ ще бъде снабден с модифицирана ракета на твърдо гориво „Ярс“. Нейното тегло, както се очаква, няма да превишава 47 тона — почти два пъти по-малко, отколкото на ракетата РТ-23 УТТХ, с която беше снабден „Молодец“. Това ще позволи да не се слагат допълнителни оси на хладилните вагони и да не се дават пари за смяна на дървените траверси с бетонни по целия маршрут на движение. Ако в СССР към началото на 1990-те бяха развърнати общо 36 БЖРК, то в Русия, съдейки по всичко, те ще бъдат всичко 30. Всеки влак ще бъде окомплектован с шест „Баргузин“, което в РВСН е равно на полк. В дивизията, която ще получи на въоръжение БЖРК, се планира да има пет такива полкове. При това, за разлика от мобилните ракетни комплекси, районите на движение на които общо взето са добре известни, БЖРК ще могат да пътуват по железопътна мрежа с дължина най-малко 15000 км.

Не по-малко мащабно обновяване се извършва и в морския компонент на нашите СЯС. През последните години са построени и предадени на ВМФ вече три ракетни подводни крайцера със стратегическо назначение (РПКСН) по проекта „Борей“: „Юрий Долгоруки“, „Александър Невски“ и „Владимир Мономах“. Всички те са снабдени с по шестнайсет МБР „Булава“, която след цяла серия конструкторски доработки накрая доказа своята ефективност. На етап строеж сега в доковете на „Севмаш“ се намират още три подводници от новия проект „Борей-А“. Това са „Княз Владимир“, „Княз Олег“ и „Генералисимус Суворов“. По думите на главнокомандващия ВМФ Виктор Чирков, в най-близка перспектива подводниците от проектите „Борей“ и „Борей-А“ ще бъдат в основата на морските СЯС на Русия, но едновременно с тяхното строителство се извършват проектно-конструкторски работи по създаването на атомни подводници от пето поколение.

По този начин още след пет-шест години нашата страна ще има качествено нови СЯС със значително увеличена бойна мощ, което ще позволи да се нивелират по-голямата част от опасностите и заплахите от страна на потенциалните противници. Нещо повече, не е изключено, че в тези видове въоръжения ние ще постигнем пълен паритет със САЩ и даже ще получим някакво незначително превъзходство. Обаче това не е достатъчно.

Залог на хиперзвука

Макар че извършват определени работи за модернизиране на своите ядрени въоръжения, САЩ не планират създаването на нови ядрени ракети. И въобще не обръщат специално внимание на тази тема, което, впрочем, е лесно обяснимо. Едва ли не всички сили на Пентагона и DARPA са хвърлени на разработването на хиперзвукови системи въоръжение в неядрено изпълнение, които се създават в рамките на концепцията за „Бърз глобален удар“. Това е планиращата бомба Advanced Hypersonic Weapon, безпилотните апарати Falcon HTV-2 и X-43, а също крилатата ракета X-51. Последната по време на изпитанията се изстрелваше от бомбардировач B-52 и развиваше скорост 5,1 Мах, но само на късо разстояние. При това редица изпитания завършиха неуспешно. Главният проблем, който възниква при използването на хиперзвуковото оръжие, е съпротивлението на средата и нагряването. И засега това не е решено. Затова, преодолявайки сравнително голямо разстояние, хиперзвуковото средство за поразяване се разрушава.

Повечето експерти са сигурни, че далекобойно хиперзвуково оръжие може да се появи не по-рано от средата на следващото десетилетие. По думите на началника на войсковата ПВО генерал лейтенант Александър Леонов, Русия трябва да създава свои собствени хиперзвукови средства, включително за отразяване на удари, а също така средства за разузнаване и управление в космическия ешелон. Очевидно тази тема е един от приоритетите на ФПИ. Нашата страна извършваше доста активни разработки в тази област през 1980-е, но след разпадането на СССР по-нататъшното развитие на тези технологии се извършваше на ниво отделни системи. Например комплексите за ПВО С-300 и С-400 са способни да работят по хиперзвукови цели, конкретно по балистични ракети. Създаващата се сега нова система С-500 очевидно ще превъзхожда значително своите предшественици и ще може са унищожава маневриращи бойни блокове. Но това още не е всичко. От 2011 година корпорацията „Тактическо ракетно въоръжение“ работи над създаването на перспективни хиперзвукови ракети. В интервю за „Експерт“ нейният ръководител Борис Обносов каза, че корпорацията разработва едновременно няколко хиперзвукови ракети, най-мощната от които ще може да развива скорост до 11–12 Мах. А буквално тези дни стана известно, че активни работи по тази тема е започнал да провежда ДРЦ „Макеев“ съвместно с Обединения институт по високи температури на РАН. По думите на първия заместник на генералния конструктор на ДРЦ Юрий Телицин, вече е взето решение за подготовката на проекти за фундаментални и приложни изследвания в областта на хиперзвуковите технологии и програми за работите с провеждане на експерименти в условията на реални полети. Това е обусловено от необходимостта от изпреварващо решаване на задачите по създаване на хиперзвукови летателни апарати, поставени от ръководството на страната пред науката и промишлеността“, — заяви Телицин. И ако тези работи завършат успешно, то ние лесно ще можем да отговорим на „Бързия глобален удар“ и без използване на Стратегическите ядрени сили.

 

Алексей Хазбиев

Инфобалкани

Posted on 27.01.2015, in Анализи, Десет години без договор за ПРО, Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: