България: вместо чуждестранни туристи – бази, команден център и войски на НАТО


България: вместо чуждестранни туристи – бази, команден център и войски на НАТО


© Архивно фото: AP/PETAR PETROV

След преговорите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг с ръководството на България, картината за бъдещата роля на страната ни в алианса става напълно ясна.

България става преден плацдарм на юго-източния фланг на НАТО. На територията й ще бъдат създадени военна база и постоянен команден център на НАТО, войски на ротационна основа ще провеждат учения и маневри.

София предложила командният център да бъде във Варна, който ще отговаря за контрола на Черно море. За целта ще бъде използвана бреговата радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница ЕКРАН, изградена от екип на две американски компании – FSI и Lockheed Martin.

Базата в България ще бъде една от шестте, които пактът ще изгради по източния си фланг.

Останалите пет ще са в Румъния, Полша и трите прибалтийски републики – Литва, Латвия и Естония. Освен това ще бъде увеличено присъствието на бойни кораби на НАТО в Черно море.

От всичко изброено до тук се очертава прекрасна перспектива за родния туризъм и особено за чуждестранните гости на северното черноморие, които ще се окажат на фона между радарите, военните учения, бръснещите полети на бойни самолети и курсиращите кораби на страни от НАТО.

Това неминуемо ще доведе до намаление на потока туристи от чужбина и особено от Русия. Миналата година стана потвърждение на тази тенденция.

Ако през 2013 година руските туристи в България наброявали почти 700 хиляди, то миналата година тази цифра е със 150 хиляди по-малко. Туроператорите предвиждат по-нататъшно съкращение на потока туристи и през следващите години.

А това са загуби на десетки милиони евро, които биха попълнили и без това изтънялия държавен бюджет на България.

Но следващите ангажименти, поети от българското ръководство след преговорите със Столтенберг, водят до много по-големи разходи и опасности за сигурността на България.

България се ангажира с ръст на средствата за финансиране на въоръжените сили от 1,33 на 1,5% от БВП през 2015 година, а след това, плавно и според възможностите – до 2% през 2020 г.

Това означава увеличение на разходите за военни нужди за сметка на други приоритетни проекти извън отбраната.

По време на преговорите със Столтенберг в София, министърът на отбраната на България Николай Ненчев заяви за твърдото намерение да замени руската военна техника – самолети, танкове и други бойни машини със съответните от западни страни.

Но тъй като НАТО не осигурява средства за подобни цели, то десетките, а най-вероятно, стотиците милиони евро, необходими за купуването на западно въоръжение ще се наложи да бъдат взети от бюджета на България, т.е. отново от парите на българските данъкоплатци.

Но което е най-тревожното- изострянето на кризата в Украйна и засилването на бойните действия на украинската армия в източните региони на страната, според руски експерти, могат да доведат до въвеждане на военно положение.

А ако това стане, то до мащабна война остава една крачка и България ще се окаже на предните линии на бойните действия. Срещу всяко действие на страната ни като ключов съюзник на НАТО, ще последва съответната реакция от страна на Русия.

Едва ли обаче българските ръководители се замислят за подобни последици, важното е те покорно да изпълняват указанията на Вашингтон и Брюксел за реализирането на геостратегическите им интереси- въвличане на страната ни с конкретни задачи, свързани с близките на България конфликтни зони и огнища на напрежение.

 

Автор: Румен Попов

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 27.01.2015, in Балканите, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Сергей

    Сколько же можно РОССИЮ предовать. И народ чьи предки умирали за вас. Эх. Кто забывает свою историю живёт по чужой.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: