Ще намери ли ООН виновните за унищожаването на населението на Новорусия?


Ще намери ли ООН виновните за унищожаването на населението на Новорусия?Новорусия помоли Съвета за сигурност към ООН и ОБСЕ да въведат санкции срещу виновните за геноцида в Донбас, се съобщава в официалния блог на ДНР в Туитър.

„Парламентът на Съюза на народните републики настоява държавите-членки на Съвета за сигурност към ООН и ОБСЕ незабавно да подведат под отговорност и да въведат съответните санкции и ограничения по отношение на лицата, които пряко или косвено са виновни за военните престъпления, за геноцида и прочие нарушения на международното право и основните права и свободи на човека на територията на Донбас“, – се казва в публикуваното изявление.

В друго изявление на „Новорусия“ се отбелязва, че „целта на агресията на Киев е масовото унищожение на гражданите на Донбас на база на политическа, етническа и религиозна ненавист от страна на киевския режим“.

Има достатъчно много доказателства за престъпната дейност на киевските военни. В частност, на 16 юли един от командирите на опълчението Игор Безлер заяви, че той пази осколки от забранени в много страни касетъчни бомби, хвърлени над предградията на Донецк.

Фото и видео доказателства за варварствата на украинските силоваци не е трудно да се открият в интернет. В частност, широко тиражиране имат снимките на пострадалия от бомбардировката на 2 юни център на Луганск. За съжаление, световната общност не бърза да предяви обвинения към организаторите и изпълнителите на т.нар. „антитерористична операция“.

ДНР 20520_i_gallerybigВ политически и идеологически план изявлението на парламента на Новорусия е правилна стъпка. Но едва ли Западът ще поиска сериозно да разгледа това обръщение. Т.нар. световна общност, състояща се от САЩ и техните сателити, не е квалифицирала в прав текст случващото се в Донбас. И до момента към ръководството на Новорусия и към опълченците отношението е като към някакви деструктивни елементи, които действат на територията на суверенна Украйна. Оттук възниква възможността да се прави трактовка на действията на киевската власт, като към борба с тероризма и сепаратизма.

Заклеймявайки опълченците като терористи, киевската власт и стоящият зад гърба й Запад с лека ръка оправдават всяка жестокост. Затова се съмняваме, че ОБСЕ или ООН дори декларативно ще осъдят действията на украинските войски срещу жителите на Донбас. Нещо повече, едва ли горецитираните световни организации ще посмеят да класифицират случващото се в Източна Украйна като геноцид.

По тази причина може да се каже, че резултат ще има едва тогава, когато напълно се реши проблема Новорусия. Имаме предвид интегрирането на региона в състава на Русия – под една или друга форма.

Ако престъпленията продължат да се извършват вече на руска територия, т.е. против руския народ, тогава ще се появят шансове нещо да се докаже пред световната общност.

Да допуснем, че опълченците за Запада се класифицират като терористи. Но нима е правилно така да се наричат мирни граждани, които биват убивани в собствените им домове?

Да си спомним следното: как САЩ и до днес мълчат за жертвите от страна на мирното население в бивша Югославия, в Афганистан, в Либия. Та тези хора загинаха тъкмо от американските ракети. Загинаха стотици невинни хора. Нима някой е бил подведен под отговорност за това? Едва ли си струва да се очаква, че и по отношение на Новорусия ще се случи друго. Западът ще продължи да действа само в името на собствените си интереси – ще фалшифицира всичко, което му е изгодно, докато не види, че има опасност да се сблъска с по-сериозен отпор. Не бива да се разчита на хуманността на американските и европейските политици. Светът отдавна се опари от истинския им облик, макар в началото на 90-те години хората да смятаха Запада за „добър“.

Западът ще се прави, че подобни (като ЛНР и ДНР) нови държави няма, докато това му е изгодно. Трябва да припомним, че ако Русия признае тяхната независимост, но не им изпрати военна подкрепа, бъдещето на тези републики ще е много зловещо.

В най-новата история има много примери, когато световната общност съди военни престъпници. Да си спомним Международния трибунал по бивша Югославия. Западът там беше на страната на въстаниците. Тогава се внуши, че военни престъпници са сърбите. В същото време техните противници в гражданската война, извършили не по-малки или дори по-големи престъпления, избегнаха наказанието.

Що се отнася до собитията в Новорусия, то всички виждаме, че Западът е на страната на киевската власт. Както всички вече знаем, ескалацията на събитията в Донбас баха инсценирани от САЩ. Интересното е, че ЕВропа бавно и постепенно променя мнението си за случващото се в Украйна. Колкото повече достоверна информация за безобразията там се публикува, толкова по-малка подкрепа получава Киев от Стария Свят.

Имат ли Новорусия или републиките ЛНР и ДНР перспективи да придобият реално държавно признание от международната общност?
Да, не е достатъчно да обявиш суверенитет, трябва да го съградиш този суверенитет. Днес донбаските републики вървят именно по пози път. Тези дни стана ясно, че в Новорусия пристига един от бащите-основатели, ако можем така да се изразим, на приднестровската държавност – генерал-лейтенант Владимир Антюфеев. Той вече започна да строи системата за сигурност, без която не може да съществува нито една държава. Южна Осетия призна ЛНР и ДНР, а това в определен смисъл е аванс към строежа на държавност в обсъждания регион.

Ако Новорусия успее да защити своята независимост, то рано или късно с политическото й ръководство ще се отнасят като към реални политици, а не като към „шепа авантюристи“.
Вероятно е напълно вярно твърдението, че всяка държава възниква тъкмо от „лудостта“ на „шепа авантюристи“. В миналото такава „шепа“ е била групата на масоните-идеалисти в американските колонии на Великобритания. Те мечтаели да построят рая на Земята.

ОБСЕ и ООН са под пълния контрол на САЩ. Затова не бива да се очаква тези организации обективно да разглеждат случващото се в Украйна. Никой на Запад няма да започне да съди Порошенко.

Никой.

 

 

Източник: http://worldtodaybg.com

Posted on 26.01.2015, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: