Паметникът на Съветската армия в София се разрушава


Паметникът на Съветската армия в София се разрушава

© Архивно фото: РИА Новости

Разрушаващият се паметник на Съветската армия, открит в българската столица през 1954 година по случай юбилея на Великата Победа над фашизма, не може да бъде възстановен, но не защото е руски.

Към националните герои и тяхната памет в България сега се отнасят със същото пренебрежение, каза в интервю за наш кореспондент председателят на Инициативния комитет за ремонт и реставриране на този мемориален комплекс в София и Координационния съвет „България – Русия“, бивш министър на съобщенията и масовите комуникации на България, професор Любомир Коларов.

Тази задача стои пред нас вече няколко години. Планирахме да го направим по случай 70-годишнината на Победата. Създадохме организационен комитет, събрахме всички необходими документи и разрешителни за реставрирането на паметника, който е в много лошо състояние.

Но стойността на този ремонт излезе прекалено голяма за обществените организации. Държавата не бърза много да си изпълнява задълженията.

Придържат се към една предпазлива позиция, чакат, няма ли монументът да падне сам, което би било добре дошло, или не. А засега ние сами го пазим от нападения на вандали, казва професор Коларов:
От 60 години целият мемориален комплекс не е ремонтиран. Сега той се разрушава, и е необходим един доста грандиозен ремонт.

Написах писмо до софийското кметство, но те казаха, че той не е тяхна собственост, а на държавата. Но и съответното държавно ведомство не иска да дава пари. За цялостната реставрация са необходими 1,5 млн. евро. Сега се опитваме да ги събираме на една банкова сметка.Разрешение за работите вече имаме.

Народът е в една дълбока криза, така че процесът върви бавно, но не безнадеждно, каза професор Коларов и добави, че, според него, това е все пак част от съвременната политика на България в отношенията с РФ под влиянието на новия й покровител.


 

Автор: Наталия Александрова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 25.01.2015, in Паметнци в България and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: