Гърция: Дойде денят страшния съд


Гърция: Дойде денят страшния съд

През последните две години популярността на СИРИЗА се е увеличила двойно.

Европа гледа с напрежение към най-решителните избори от десетилетия

След пет години непосилни икономии, главоломно растяща безработица и 30% свиване на икономиката за управляващите в Гърция и в ЕС идва Денят на страшния съд.

На парламентарните избори на 25 януари Нова Елада застава на кръстопът, който или ще закотви трайно страната в обятията на западния финансов капан, или ще я тласне в бездънна пропаст н а политическа и икономическа несигурност.

Наблюдателите са единодушни, че вотът е най-решаващият за бъдещето на Гърция от падането на „режима на черните полковници“ през 1974 г., когато Атина поема окончателно по пътя на следвоенната демокрация.

Апокалиптичните предсказания за задълбочаване на кризата в еврозоната са свързани с идването на власт на ляворадикалната партия СИРИЗА, която безапелационно печели надпреварата с традиционните партии.

Хората на Алексис Ципрас получават между 33,1 и 35% от гласовете – около 6% повече от десницата „Нова демокрация“ на досегашния премиер Андонис Самарас.

Това означава, че СИРИЗА ще има около 147 депутати в 300-местния парламент – на крачка от еднолично вземане на властта и прилагане на противоречивите икономически мерки от програмата на партията.

Ако не получи абсолютното мнозинство, Алексис Ципрас ще има възможност да състави управляваща коалиция с някоя от по-малките партии – лявоцентристката „Потами“ (около 7%), Комунистическата партия (около 6%) или дори традиционната левица ПАСОК.

Победата на СИРИЗА ще е шамар в лицето на европейските кредитори, които до този момент са инвестирали 240 млрд. евро за спасение на финансите на Атина.

За мъчените от икономии задлъжнели южни държави обаче тя е надежда и вдъхновение. А според мнозина – пръв полъх на дълго чаканата европейска пролет.

 

 

Източник: http://presa.bg

Posted on 25.01.2015, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: