Аmero ще замени долара?


Аmero ще замени долара?Аналитиците смятат, че националната валута на САЩ може да отиде в историята още през 2020 година

Някои авторитетни експерти са убедени, че процесът на отказ от „зелените гущери“ вече е започнал. Те смятат, че идването на новата американска валута – амеро – е неизбежно, при това става въпрос за грабителски обменен курс.

Дългът на САЩ надхвърли 18 трилиона долара, а в същото време в сметките на Министерството на финансите няма пари, за да се обслужват текущите нужди. Ситуацията в такива случаи се спасява чрез дългове, които понастоящем са 4 милиарда долара ВСЕКИ ДЕН.

Впрочем, вече така сме свикнали с тези финансови факти от САЩ, че престанахме да им обръщаме внимание. Дори когато почти ежедневно и облъчват с мантрата за „величието на долара“.

Въпросът за изхвърлянето на долара в полза на новата валута, която вече си има име – amero – не е на дневен ред от вчера. На темата са посветени множество публикации. Всичко започва още през 1999 г., когато водещият канадски икономист Херберт Грубел, сътрудник на Института Фрейзер, предложи идеята за североамерикански аналог на еврото. Идеята бе подхваната от бившия съветник по националната сигурност в администрацията на Картър Робърт Пастор, който още тогава нарече инициативата извънредно перспективна.

Амеро amero_20_2007_circ-989x513Ми, как да не е перспективна?! Сметките показват, че ако трите държави – САЩ, Канада и Мексико – преминат към амерото, това ще позволи за 20 години да се увеличи общият БВП на североамериканците с 33 %, при това само за сметка на свободната търговия – NAFTA.

За да се направи оценка на последствията от лансираната идея, през 2001 г. е направено допитване до канадците, живеещи в Квебек. Оказало се, че повече от 50 % респонденти подкрепили общата валута на Северна Америка. Предложението е одобрено и в южната част на континента. Бившият президент на Мексико Висенте Фокс е убеден, че идеята за валутен съюз със САЩ на битово ниво е популярна сред болшинството от мексиканците. И това е без „промиване на мозъци“, което обикновено предшества подобен род финансови лупинги. Експертите твърдят, че след голямата тройка в зоната на Амерото ще влязат и други страни – Коста-Рика, Перу, Хондурас, Панама, Бермудите и Барбадос.

Амерото има и много противници, както в Канада, така и в Мексико. Те смятат, че страните им ще загубят суверенитета си така, както това се случи с много европейски държави, които влязоха в зоната на еврото. Например Гърция: тя беше принудена да признае неформалното право на немците на управляват Атина. В тази връзка се цитират думите на един политик от управляващата консервативна партия на Германия – ХДС – Михаел Фукс, който твърди, че гърците просто не са имали никакъв друг изход.

Така или иначе, толкова мащабни парични реформи изискват сериозна подготовка, която, по всяка вероятност, вече върви. Например, бившият коментатор на CNN Лу Добс, който има свои източници в Министерството на финансите на САЩ, е сигурен, че Североамериканският Съюз вече се реализира. При това, без някой да се интересува дали хората са съгласни или не са.

Амеро amero-3Нещо интересно се наблюдава и по отношение на валутната координация между Централните банки на тези три държави, отбелязват други научни експерти. Те дори публикуват изследванията си, изпадайки в пълна конкретика. Това са известните в САЩ икономисти – Коен Нордерн, Луис-Филип Рошон, Джон Маккалъм и други. Аналитиците отбелязват стройна системност в реквизитите и паричните знаци на САЩ, Канада и Мексико.

Подобен подход в случай на парична реформа ще позволи на резидентите да избегнат загуби. Привеждат се и други подробности, които косвено потвърждават версията, че доларите, които са в обръщение в САЩ и тези, които са обръщение извън САЩ, се различават по поредните си номера. Така наречените „чуждестранни долари“, попадайки на територията на САЩ, веднага се изкарват от обръщение.

Що се касае до датата на вероятната парична реформа, експертите ни насочват към 2020 г. И всичко това ще се случи след като се оформи Североамериканският Съюз, в чийто уставни документи също ще бъде посочен „безболезнен преход“ от долара към Амерото. За страните-участнички обменният курс ще бъде 1:1.  Другите страни ще имат различна участ: тези, които днес си скатават долари в банките, със сигурност ще си имат неприятни сюрпризи. Със сигурност.

Съвет: превъртете си скатаните долари в друга валута.

Впрочем, всички аналитици са единни по отношение на следния въпрос: докато Вашингтон има огромен доход от парични емисии, превишаващи дълга, Америка няма да се откаже от долара. Ако китайците, руснаците, индийците, японците, арабите и други си трупат американската валута в трезорите, за да се разплащат помежду си, защо да се сменя долара наистина?!

Но има и доларови скептици. В последно време все по-често на страниците на проправителствени американски издания се появяват статии, че дългът на САЩ се амортизира за сметка на ръста на БВП и …инфлацията. На прости думи казано – Всичко е ОК, вземайте кредити колкото си искате!

Амеро-amero5По този повод можем да си припомним една популярна сред вашингтонските икономисти пословица от миналото: „давайте да ходим на театър, за да увеличим БВП“. С други думи, колкото повече харчат американците за лични цели, толкова по-могъщи стават САЩ.  И днес в САЩ има такова огромно потребление на долари, че това амортизира нарастващия дълг и увеличава световното търсене на долара.

Да, доларът фактически престана да носи гаранции, няма злато обезпечение, на си остава и до днес световна парична разменна монета.

Доларът е валута „хамелеон“, нещо като електронна бележка в банковата ви сметка, нещо като стодоларова банкнота със стойността фактически на няколко цента. Доларът може за миг да стане силен, а в следващия миг да стане само хартийка. Но с долари се търгуват стоки, полезни изкопаеми…всичко. За страни извън САЩ това означава признание на финансовия световен ред, който е натрапен от САЩ. В резултат на това натрапване всички други страни без САЩ изнасят нефт, метали, стоки…, а получават в банковите си сметки ВИРТУАЛНИ пари. Само с едно кликване на мишката на компютъра.

И един ден от тези виртуални пари остава само едно голо фъшшшш. И…край. Фината ла комедия със скатаните пари.

А това е проблем и на всички големи кредитори на Америка, в това число и на Китай. В тази връзка е повече от наложително да констатираме, че Въоръжените сили на САЩ са създадени не за отбрана, а за да създадат УСЛОВИЯ американската валута да бъде в обръщение по целия свят!

Т.е. за международен рекет!

Да, има оценки за външния дълг на САЩ, които предвещават доларов апокалипсис.

Говори се за 60 трилиона долара американски заеми на световния пазар (днес са 18 трл.), след което виртуалните пари ще изгубят всякакъв смисъл.

Затова нашите експерти, стъпвайки на проверена информация, твърдят, че отказът от долара ще бъде синхронизиран с прехода към новата американска валута – amero.

 

 

Източник: http://worldtodaybg.com

Posted on 25.01.2015, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: