ЦЯЛА ЕВРОПА – ПОД ПРИЦЕЛА НА „ИСКАНДЕР-М”


ЦЯЛА ЕВРОПА – ПОД ПРИЦЕЛА НА „ИСКАНДЕР-М” Мобилност, точност и мощ – това са трите основни характеристики на оперативно-тактическия комплекс „Искандер-М” – една от най-опасните оръжейни системи и средство за сдържане на агресията срещу Русия.

Бригадите на комплексите са разположени в Калининградска и Ленинградска област, на Далечния Изток и Северен Кавказ. Очаква се през този месец министерството на отбраната да получи петия бригаден комплект   „Искандер-М”, който вероятно ще бъде разположен на Крим.

Този факт разтревожи американските конгресмени. Ховард Маккоун – шеф на комитета по дейността на въоръжените сили, Майк Роджърс – председател на подкомитета по стратегическите сили, и Майкъл Терне – ръководител на подкомитета в долната палата по тактическите въздушни и наземни сили, поискаха от Барак Обама да прекрати всяко сътрудничество с Русия заради вероятността да „разположи в Крим носители на тактическо ядрено оръжие”. Конгресмените твърдят, че в началото на август руските власти взели решението да прехвърлят бомбардировачите Ту-22М3  и оперативно-тактическите комплекси „Искандер-М” в Крим.  Искандерите могат да нанасят удари с високоточни крилати ракети, снаряжени  и с ядрени бойни глави.

Според члена на комитета по дейността на въоръжените сили в Сената Джеймс Инофе това означава не само пряко нарушаване на Договора за ликвидирането на ракетите със средна и малка далечина, но е и пряка заплаха за цялата Европа. Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу реагира лаконично: комплексите „Искандер-М” могат да бъдат разположени на територията на Русия във всяко време и на всяко място. „Където искаме, там ги разполагаме!” – постави точката министърът.

Договорът за унищожаването на ракетите със средна и малка далечина бяха подписани между Русия и САЩ през 90-те години.  Този договор задължи двете страни да не разработват и произвеждат и да унищожат наличните си балистични и крилати ракети с наземно базиране с далечина  на полета от 500 до 5500 км. Незнайно по какви причини Горбачов и Шеварднадзе включиха в документа тактическия комплекс „Ока”, който няма никакво отношение към този клас ракети. Ръководството на въоръжените сили изпадна в шок. Без обективни причини беше пренесена в жертва  най-новата, без аналози, система в името на руско-американската дружба. И досега няма отгвор на този въпрос. За специалистите обаче е очевидно, че САЩ и съюзниците им в НАТО се страхуваха от „Ока”. По конструктивните си особености тя можеше да защити всяка високозащитена цел в Европа, макар че в  складове на американската армия в Западна Европа и досега се съхраняват ядрени авиобомби. При това да се открие и прехване тази руска ракета беше невъзможно –  летяща по балистичната траектория със скорост пет хиляди метра в секунда, тя остава невидима за локаторите, дори за онези, които днес се използват в американската система на ПРО.

Унищожаването на „Ока” за военните на САЩ беше един от главните триумфи в епохата на разоръжаването. По-късно в  Коломенското конструкторско бюро, където беше създаден комплексът, постъпил въпрос от един американски музей с молба да му бъде продаден този комплекс. Но в руската армия не бяха останали ракети, а оборудването беше демонтирано. В бюрото получили колет от САЩ – сандъче, в което се намирали под формата на играчки ракети от комплекса „Ока”. Така Америка отпразнувала загубата от страна на Русия на възможността да произвежда подобна техника.

Приемането на искандерите на въоръжение за Запада беше неочакван и неприятен сюрприз. Наследникът на „Ока” – оперативно-тактическият комплекс „Искандер” (според класификацията на НАТО – SS-26 Stone), беше по-опасен и по-мощен от предшественика си.  Ракетите му летят на разстояние до 500 км. На всяка от тях може да бъде монтирана обикновена (по разрушителното й действие тя е съпоставима с ядрените боеприпаси, но без радиоактивно заразяване на местността) или касетъчна бойна част, която се състои от 54 отделни бойни елемента.

Комплексът може да използва до десет различни бойни глави; той продължава да се усъвършенства и днес и вече изпробва нов тип ракети.

Във варианта „Искандер-К” комплексът е снаряжен с две крилати ракети с голяма далечина „Калибър” – по натовската класификация SS-N-27 «Sizzler». Тези ракети поразяват не само наземни обекти в инфраструктурата на противника, но и изпълняват ролята на противокорабно оръжие. Специалисти смятат, че далечината им може да се увеличи от 480 до няколко хиляди километра. Благодарение на това, намирайки се в дълбокия тил, „Искандер” еднакво ефективно унищожава ракетни комплекси, далекобойна артилерия, обекти от системите на ПРО и ПВО, авиация на летища, центрове за управление и  свръзки, включително подземни и др. цели. За повишаване вероятността от поражение на добре защитени цели в комплекса са заложени технически решения, които позволяват на ракетата да преодолява системата на ПВО или ПРО на противника по типа на онази, която е заложена в съвременната стратегическа ракета „Топол-М”.

Полето на „Искандер” е независимо от това дали в небето над района на бойните действия има разузнавателни спътници или авиация. Целеуказването за него може да се получи и от специален общовойскови разузнавателен автомобил, от войник, който коригира артилерийския огън, или от снимка на разположението на целта на местността, която се получава в бордовата изчислителна машина на комплекса. След това комплексът е готов за бой – изстрелва   първата ракета, а след по-малко от една минута – и втората. Дори противникът визуално да определи мястото на изстрелването, няма смисъл да стреля по тази точка. За няколко минути екипажът на „Искандер” сваля маскировъчното оборудване и напуска позицията.

Бригадният комплект на оперативно тактическия ракетен комплекс  9К7320 „Искандер-М” включва 51 машини: 12 пускови установки, 12 транспортно-зареждащи автомобили, 11 командно-щабни автомобила, 14 автомобила за жизнено осигуряване, 1 автомобил за техническо обслужване, един пункт за подготовката на информация, комплекти за високоточни управляеми ракети, арсенален комплект, учебно-тренировъчни средства.

Днес бригадите на комплексите „Искандер-М” са разположени в Калининградска и Ленинградска област и на Далечния изток. В перспектива се очаква да бъде разположен „Искандер” и в Крим. В първите случаи искандерите парират заплахата от страна на базите на ПРО на САЩ в Полша. Във втория „се прицелват” във военната инфраструктура на НАТО в Прибалтика. Разполагането на тези системи в Крим гарантира при необходимост унищожаването на още една база американски противоракети в Румъния. Във връзка с фронтовите бомбардировачи Ту-22МЗ, въоръжени с крилатите ракети Х-22 и Х-15, те са способни напълно да отстранят военноморското присъствие на Америка в Черно море.

„Тези комплекси позволяват да градим системата за осигуряване на националната ни сигурност в контекста на международната обстановка – заяви в интервю бившият началник на ГЩ Юрий Балуевски. – Полша, Румъния и Прибалтика забравиха, че нашите стратегически ракети „прелитаха” над техните територии. Ракетите на комплекса „Искандер” ще бъдат насочени към техните градове. Смятам, че това трябва да отрезви главите на техните правителства…”

Това оръжие е отрезвяващ фактор срещу необмислени постъпки срещу Русия, тъй като от нейната територия може мигновено да бъде изстреляна ракета, която по своите разрушителни свойства да е съпоставима с действието на ядреното оръжие, защита срещу  която дори в перспектива няма и няма да има.

 

 

Телевизия „Звезда”

Източник:

Posted on 23.01.2015, in Въоръжени сили, Десет години без договор за ПРО and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: