Къде „изчезва“ финансовата помощ за Украйна


Къде „изчезва“ финансовата помощ за Украйна

© Архивно фото: РИА Новости/Евгени Котенко

Поредните военни действия изостриха положението в източна Украйна, а Киев, междувременно, разгърна мащабна мобилизация. Киевските власти явно не бързат да започват реформиране и възстановяване на страната.

Не е тайна, че сега Украйна изпитва сериозни икономически трудности. Дълговете на страната, според премиера й Арсений Яценюк, съставляват $73 милиарда.

Той обаче твърди, че през текущата година Киев ще си плати дълговете, ако получи подкрепа от страна на своите международни покровители.

Но има съмнения, че в днешното си състояние Украйна може да разчита на помощ от Международния валутен фонд или западни страни.

За причините разказва украинският политик Александър Голуб:

– Първо – корупцията. Това се признава и в Европа: през изтеклата година тя в Украйна не само че не беше премахната, но се увеличи още повече. Очевидно е, че солидните пари, отделени на Украйна, до икономиката така и не стигнаха.

Вторият момент е, че когато в страната се води гражданска война, тя губи абсолютната си привлекателност за инвеститорите. Икономиката се „свива“ още повече – в такава икономика да се влагат пари е просто безсмислено.

Не се изключва Европейският съюз и САЩ да продължат да отделят определени средства с цел така да се каже „да обезопасят Европа“ от привидната руска агресия, споделя директорът на Института за политически изследвания Григорий Добромелов:

– Вторият сценарий е следният: пари ще се отделят на Украйна не като на държава, искаща повторно кредитиране, а под вид на фактически отбранителни разходи. Защото отделянето на големи суми на Украйна е нещо като създаване на прецедент.

Защо на Украйна може да се отделят пари, а на Гърция, Румъния и България (членки на Европейския съюз!!) това да не се прави?

За това, къде са изчезнали отделените на Украйна пари на Международния валутен фонд и Европейския съюз, може и да не се пита – въпросът е реторичен.

Къде е по-интересна съдбата на бъдещите траншове, които, както се очаква, ще бъдат прехвърлени още тази пролет.

Шансовете Киев да възстанови страната са 50 на 50 – смятат редица експерти.

 

Автор: Диана Горшечникова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 23.01.2015, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: