Пресконференция на главата на МВнР на Русия Сергей Лавров


 Пресконференция на главата на МВнР на Русия Сергей Лавров

Сергей Лавров. © Фото: REUTERS/Maxim Shemetov

Русия е заинтересована от развитие на сътрудничеството с Европейския съюз, за което следва да се преодоляват възникналите заради кризата в Украйна проблеми, каза на пресконференция министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Той отговори на въпроси на журналистите за опитите да се изолира Русия на световната арена и за възможността за уреждане на украинската криза.

Сега близо половината членки на Европейския съюз са за сваляне на въведените по-рано антируски санкции, каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Според него, днешният стремеж на страните за сваляне на тези санкции показва, че решенията, приети с колективна отговорност след американските партньори, после се „поправят“ доста тежко.

***

Москва изяснява всички подробности на вчерашното задържане на петимата руснаци във Франция, които се подозират в подготовка на терористични атаки, каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Беше съобщавано, че Франция е потвърдила задържането на петима граждани на Русия от чеченски произход, сега те се намират под стража в град Безие, провеждат се разпити. Днес в медиите се появи информация, че при задържаните е намерен експлозив с голяма разрушителна сила.

***

НАТО избра пътя на конфронтацията, като скъса всички контакти с Русия, заяви в сряда министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Той изтъкна, че скоростта, с която натовците скъсаха всички контакти с Русия и замразиха многобройните проекти по линията на Съвета НАТО-Русия, показва, че манталитетът на „студената война“ не е изчезнал от главите на натовските партньори.

Според Сергей Лавров, Москва е готова за сътрудничество със Северноатлантическия алианс, ако партньорите се съвземат и завържат равноправен диалог. Министърът отбеляза, че Русия има сведения, че „генералният секретар Йенс Столтенберг би проявил интерес към взаимодействие на полетата на различни международни мероприятия“.

***

Самостоятелно САЩ не са способни да решат нито един проблем и са принудени да формират коалиции, каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

„Така беше и в Ирак, същото става сега в борбата с т.н. „Ислямска държава“ – каза министърът на пресконференция. Според него, Русия не иска и няма да допусне никаква „студена война“, въпреки нагласата на САЩ към конфронтация и опитите да окажат влияние върху партньорите.

***

На предстоящите преговори на „нормандската четворка“ Русия ще настоява за незабавно прекратяване на огъня в източна Украйна, каза днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Москва е разтревожена от новата вълна насилие в Донбас. Според Сергей Лавров, към югоизточна Украйна през периода на относителното затишие, продължавало доскоро, са докарани нови оръжия, военна техника и военни поделения.

Сергей Лавров заяви, че между Киев и Донбас е необходим пряк диалог за решаване на всички въпроси, за което следва да спомогнат преговорите във всички формати.

***

Всички опити за изолиране на Русия няма да дадат резултат, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, коментирайки речта на президента на САЩ в Конгреса.

По-рано Барак Обама отново беше обвинил Русия в „агресия“ в Украйна и заявил, че благодарение на САЩ Русия уж се оказала в международна изолация, а нейната икономика – „скъсана на парчета“.

 

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Реклами

Posted on 21.01.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

  1. Тодор

    Обама е марионетка, макар и на по.високо ниво от Борисов – и двамката си плещят глупости.

  1. Pingback: Пресконференция на главата на МВнР на Русия Сергей Лавров | Radioxtreme.info

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: