Мобилизацията в Украйна противоречи на мирния процес


Мобилизацията в Украйна противоречи на мирния процес

© Фото: AP/Efrem Lukatsky

В Украйна започва поредната военна мобилизация. Това противоречи на точките на Минския меморандум за поетапно уреждане на конфликта между Киев и Донбас и води до ескалиране на конфликта. Фактически Киев показва, че иска да воюва.

Киев вдига на оръжие запасняците – мъже от 25 до 50 години, а също и жени. За укриване се полага до 5 години затвор. Въпреки че страната не е в състояние на война, най-трудоспособното население се изпраща в казармите. Киев с това преследва няколко цели, смята политологът Павел Данилин:

– Мобилизацията е начин да се събере най-активното население, което в противен случай може да попълни редиците на „Десен сектор“ и други екстремистки структури и да стане опасно за президента Петро Порошенко. Всъщност, неутрализирането на този актив е една от главните задачи на мобилизацията. А втора задача, разбира се, е превземането на Донецк и Луганск.

Министерството на отбраната на Украйна успокоява – никой от запасняците няма да бъде изпращан в окопите. В течение на 2 месеца ще ги обучават на военно дело, и едва след това евентуално ще ги праща на фронта.

Впрочем, цената н тези обещания вече знаят хиляди украински семейства. Това е вече четвъртата мобилизация в течение на по-малко от една година.

Много от първите новобранци така и не се върнаха в къщи. На тях също им обещаваха, че само ще ги тренират, а на дело след две седмици ги изпращаха да воюват – в качеството на „пушечно месо“.

Населението на Украйна сега обсъжда предимно този въпрос, но експертите гледат по-надълбоко. В момента всички усилия на световната общност са насочени към премахване на напрежението в източна Украйна, към намиране на пътища за уреждане на конфликта между Киев и Донбас.

И поредната мобилизация на фона на официално обявения (макар и не спазван) режим за примирие изглежда като агресия от страна на украинските власти. С това те отхвърлят договореностите, сключени при посредничеството на ЕС от Киев и Донбас и получили одобрението на генералния секретар на ООН, казва Павел Данилин:

– Мобилизацията по никакъв начин не се съчетава с Минския меморандум. Но през последно време украинските политици не обръщат внимание на никакви договорености. Например, в текущия бюджет не са предвидени дори онези $3 милиарда, които са длъжни през 2015 да върнат на Русия. Такива са днешните украински власти.

Миналата седмица президентът на Украйна Петро Порошенко в реч на централния площад на Киев обеща възмездие на опълченците от Донбас. Едновременно с това той разпраща на европейски лидери и различни международни организации апели за колкото се може по-скоро провеждане на срещи на различни равнища по уреждането в източна Украйна.

Президентският указ за мобилизация дава да се разбере, към какво уреждане се стреми днешен Киев.

 

Автор: Наталия Коваленко

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Реклами

Posted on 21.01.2015, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: