България отново в лагера на върлите привърженици на антируските санкции


България отново в лагера на върлите привърженици на антируските санкции

© Фото: МВнР на България

На 19 януари в Брюксел министрите на външните работи на 28-те страни на ЕС обсъдили стратегията по отношение на Русия.

Новият ръководител на европейската дипломация Федерика Могерини подготвила за заседанието четиристраничен доклад.

Документът съдържа две ключови идеи: да се постигне промяна от Русия на външната й политика е необходимо не само посредстом санкции, но и с помощта на мерки от поощрителен характер; връщане към отношенията business as usual няма да има, но конфронтацията с Русия трябва да се преодолява.

В доклада Могерини посочва, че страните-членки на ЕС биха могли да възобновят дипломатическия диалог с Русия по редица проблеми, ако Москва изпълни споразуменията от Минск, насочени към прекратяване на конфликта в източната част на Украйна.

На срещата в Брюксел не бяха приети конкретни решения по отношение на Русия. Както заявил новият председател на Евросъвета Доналд Туск преди заседанието, „ЕС има намерение да формира абсолютно единна позиция по отношение на Русия – не идеологизирана, а прагматична и практична”.

Новата стратегия трябва да бъде утвърдена от ръководителите на държавите и правителствата на ЕС на среща през март.

Редица министри на външните работи при пристигането в Брюксел за заседанието се изказаха за възобновяване на политическия диалог с Русия.

Така например, външният министър на Ирландия Чарлз Флънагън смята, че „взаимодействието на ЕС с Русия трябва да бъде възобновено”. Австрийският му колега Себастиян Курц също се изказал за нормализиране на отношенията с Русия.

”Паралелно с реакцията на действията на Русия, трябва да бъде изработена стратегия в отношенията с Русия относно дългосрочен период на тяхното стабилизиране, уточнил той.

Според него ЕС трябва да прекрати да използва „схемата за реагиране на действия, защото има корени на конфликта, има много теми, които е необходимо да бъдат обсъдени с Русия, такава стратегическа дискусия е необходима”.

Съвсем не в такъв дух беше изявлението на министъра на външните работи на България Даниел Митов след приключване на заседанието в Брюксел.

„За съжаление за сега България не вижда причини за смекчаване или премахване на санкциите срещу Русия, които са свързани с руската политика в Украйна, присъединяването на Крим и руското участие в дестабилизацията в източната част на Украйна”, заяви Митов пред журналисти в Брюксел.

„Но ЕС не може да си позволи да не защитава основните ценности, върху които той е изграден”, заяви министърът. Нито дума за необходимостта от диалог с Русия, за търсене на допирни точки по много въпроси на украинската криза.

„От една страна, изявлението на Даниел Митов е изненадващ ход, защото до сега българското външно министерство и неговият първи дипломат пазеха тактично мълчание по въпроса за антируските санкции.

А от друга страна, то също така беше и очакван ход след масирания десант на видни западни дипломати- визитите на държавния секретар на САЩ Джон Кери и неговия английски колега Филип Хамънд в България.

Очевидно натискът на САЩ и на водещите западноевропейски ръководители върху малка България дава резултат”, сподели изтъкнатият български журналист Петър Герасимов.

Според него, българските ръководители започват още по-активно да пригласят на изключително агресивния антируски западен хор.

„Тъжен е фактът, посочва Герасимов, че първите ръководители на България, в случая в лицето на външния министър Даниел Митов, толкова бързо прекланят глава пред чужда воля.

Защото САЩ, Англия, Германия или Франция могат да имат основание, причини за някаква обща негативна политика срещу Русия, но това в никакъв случай не засяга православна и славянска България, чиито връзки с Русия датират от векове”.

Не са известни позициите на всичките 28 министри на външните работи на страните-членки на ЕС по отношение на санкциите срещу Русия, които ще бъдат обобщени и представени като обща позиция на срещата на високо равнище през март за вземане на окончателно решение.

Да се правят прогнози е трудно нещо, но все пак предполагам, че през март ЕС отново ще обяви ако не за въвеждане на нови, то за запазване на досегашните санкции срещу Русия.

 

 

Автор: Румен Попов

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 21.01.2015, in Балканите and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: