На международния форум в Москва се обсъдиха проблемите на Русия


На международния форум в Москва се обсъдиха проблемите на Русия

© Фото: РИА Новости/Евгени Биятов

В Москва приключи т.нар. Гайдаровски форум, в работата на който участваха водещи световни учени, политици и представители на бизнес елита.

На този форум се обсъждат не само проблемите на Русия, но и на световната икономика. Подробности в материала на Николай Йолкин.

Руският премиер Дмитрий Медведев и министрите му констатираха нови реалности: периодът на високите цени на петрола остана в миналото.

Но за решенията, които биха могли да поправят ситуацията в Русия, те не споделиха, само обещаха да не предприемат извънредни мерки. Да се успокои бизнесът и да се снеме напрежението – това беше главната задача на участието на Дмитрий Медведев.

Той обърна повече внимание върху това какво няма намерение да прави руското правителство. А по-точно – няма да има мобилизационна икономика, отказ от свободното конвертиране на рублата и сриването на международните задължения.

Министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев се надява курсът на рублата в най-близко време да се стабилизира.

Укрепването й, по думите на министъра, е по-вероятно, отколкото нейното по-нататъшно отслабване. А на свой ред министърът на финансите Антон Силуанов изрази надежда, че цената на петрола скоро ще стигне „дъното” .

Според него понижаването на котировките на суровините е ключов фактор за забавянето на руската икономика и предложи да се съкратят бюджетните разходи. Той посочи и два други фактора на забавяне на руската икономика: структурния спад и геополитическата ситуация около Русия.

Председателят на съвета на директорите на МДМ-Банк Олег Вюгин заяви, че Русия се намира в необикновена ситуация: тя е финансово изолирана:

– Рано или късно ще се наложи ясно да формулираме на какво ще се опира икономиката в създалите се условия, върху какво ще се крепи лихвата.

Сегашната ситуация не може да се сравни с 1989 г., защото сега в глобалната икономика няма криза. Има проблеми като недоизползване на потенциала на световния растеж, но това не е толкова опасно. Всичко зависи от това доколко водещите страни ще успеят да проведат реформите, които замислиха.

В Китай се набелязват много дълбоки реформи в посока на либерализиране. Европа в някакъв смисъл изостава в дълбоките структурни преобразования. Тя се движи бавно, но се движи винаги в правилна посока.

Заместник-председателят на Руската централна банка Ксения Юдаева увери, че руската банкова система е в добро състояние и напълно може да се справи с трудностите през 2015 г.

Но при това Руската централна банка предвижда нов стресов сценарий при цена на петрола 40 долара за барел.

Вицепрезидентът на „Газпромбанк” Екатерина Трафимова посочи още един проблем:

– Много се говори за успехите на американската икономика, в което не съм много убедена. Те създадоха такова разпределение на силите в световната икономика, че сега демонстрират най-високия приток на инвестициите на американския фондов пазар.

Това, разбира се, е голям стимул за тяхното развитие, но сега на американския пазар отново се формира огромен спекулативен балон.

Сегашните котировки вече значително превишават нивото на реалните доходи на корпорациите от 2008 г.

 

Автор:  Николай Йолкин

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 19.01.2015, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: