Мъгливите хоризонти на българския газов хъб


Мъгливите хоризонти на българския газов хъб

© Архивно фото: AP/Petr David Josek

Епопеята с идеята за български газов хъб започна преди около две седмици, когато на среща на българския премиер Бойко Борисов и заместник-председателя на Еврокомисията по Енергийния съюз Марош Шефчович в Брюксел беше решено да бъде създадена работна група на висше равнище, която трябва да оцени възможностите за създаване в България на газов хъб за Юго-Източна Европа.

Тази идея българският премиер предложи и на срещата с държавния секретар на САЩ Джон Кери на 15 януари.

Много експерти не закъсняха с оценката си за тази идея, която някои от тях открито я нарекоха пореден мит и опит на българското ръководство по някакъв начин да оправдае провала на енергийната си политика след закриването на такива проекти, като Бургас-Александруполис, АЕЦ „Белене“ и накрая „Южен поток“.

Идеята за газовия хъб в България преди всичко се опира в това, откъде ще бъде доставено необходимото количество газ, смята докторът на икономическите науки и ръководител на Центъра за европейски изследвания на руския Институт за световна икономика и международни отношения Алексей Кузнецов.

„Ако това е просто разпределение на газа, който ще се получава от Турция след изграждането на съответна инфраструктура в замяна на „Южен поток“, то такава идея е възможна за съседна Румъния, или за още една-две страни, но не повече.

До голяма степен инициативата на българския премиер изглежда като опит да размахваш юмруци след боя, за поправяне на негативния имидж, тъй като България имаше решаваща роля за провала на реализирането на газопровода „Южен поток“.

И според Алексей Кузнецов, това беше направено след натиска на ЕС и особено на Вашингтон със цел да бъде нанесен ущърб на енергийните интереси на Русия в Европа.

И сега България се опитва с помощта на преговори със САЩ и ЕС по някакъв начин да компенсира пропуснатите възможности.

„Едва ли САЩ ще доставят сгъстен природен газ чрез контейнеровози по море за този хъб. А от гледна точка на доставките в ЕС, руският експерт много се съмнява, че Гърция ще пропусне възможността да получава газ пряко от Турция и дори след това да обслужва и Балканите.

А ако в крайна сметка ЕС окаже натиск на Гърция, то това вече е въпрос на отношенията в самия Евросъюз.

Според Алексей Кузнецов, сега главният въпрос е ще бъде ли реализиран проекта „Турски поток“, тъй като пред Русия по принцип стои проблема за диверсификация на географските доставки на газ и намаляване на зависимостта от ЕС, който в крайна сметка се оказа ненадежден потребител на газ.

И действително, проблемите между Русия и ЕС не се появиха в 2014 година, а още в 2007 година. А да си припомним и проблемите с доставките на газ, които възникнаха поради действията на Украйна, когато Киев открито крадеше газ, предназначен за европейските потребители, и когато, колкото и да е парадоксално за това пак обвиниха Русия.

Идеята за газов хъб в България твърде много напомня на проекта „Набуко“, който беше планиран от ЕС и САЩ в противовес на „Южен поток“.

Тогава експертите не случайно отбелязваха, че „Набуко“ има два големи недостатъка – откъде ще се вземе газ и кой ще финансира този твърде скъп проект. Тези два главни недостатъка съществуват и при идеята на премиер Бойко Борисов за български газов хъб.

Пиар-кампанията по българския газов хъб продължава, но от това бъдещето на българската енергетика не става по-ясно, а напротив, все повече се забулва от гъста мъгла, която неминуемо ще се отрази на икономиката на страната и в крайна сметка на благосъстоянието на българския народ.

А това ни най-малко не вълнува покровителите на българските ръководители от Брюксел и Вашингтон, които преследват единствено користните си цели.

 

 

Автор: Румен Попов

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Реклами

Posted on 18.01.2015, in Анализи, Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: