Гражданското общество в Русия и властта


Гражданското общество в Русия и властта

Владимир Путин. © Архивно фото: РИА Новости/Алексей Дружинин

Обществените организации в Русия ще продължават да получават подкрепа от държавата. Това заяви президентът Путин на общоруския форум „Гражданство и гражданско общество: сътрудничество в името на развитието”. Руския лидер смята, че трябва да има повече свобода за гражданска инициатива.

Сериозните проблеми, с които се сблъсква Русия, според президента Путин, е невъзможно да бъдат решени без доверието на държавата. Тази атмосфера може да създаде гражданското общество, в това число и чрез дейността на общественитете организации.

Прогресът на Русия в тази посока е налице, отбелязва политологът Иосиф Дискин:

– Вече има диалог между властта и гражданското общество. И онези представители на властта, които не участват в диалога, реално рискуват репутацията си, а и политическата си кариера.

Освен това съществено е нараснало доверието на обществото към властта, в това число и към органите на реда и съдебната система. Трето – съществуват механизми за обществен контрол.

При всички федерални и повечето регионални  региони на изпълнителната власт са създадени обществени съвети, които са и форма на диалог, и форма на обществен контрол.

Така че днес въпросът е в използването на възможностите на обществения контрол. Структурите на гражданското общество трябва да бъдат по-активни.

Впрочем, самите граждански организации смятат, че недостигът на финансиране е причина да не бъдат по-активни. Получаването на средства от чужбина, както това практикуваха много обществени движения в Русия, сега не е много изгодно.

Според законодателството такива граждански организации получават статут на „чуждестранен агент”. Това не пречи, например, но доброволческото движение, но подкопава доверието в политическите обединения.

Затова сериозните обществени организации предпочитат да се справят без външна помощ.

В Русия финансовата подкрепа на некомерсиални организации само по линия на президентските грантове от 2012 г. се е увеличила почти четири пъти. Но това не е достатъчно.

Добре запознат с трудностите на обществените организации, президентът Путин обеща, че подкрепата на държавата ще се увеличава, в това число и под формата на грантове.

При това както за социално насочените обществени организации, така и за политическите. Главното е целите на движението да не противоречат на интересите на обществото.

 

 

Автор: Наталия Коваленко

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 18.01.2015, in Вътрешна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: