„Тайната“ мисия на Джон Кери в София


 "Тайната" мисия на Джон Кери в София

София, България

Държавният секретар на САЩ дошъл, за да пусне шистовия газ, твърди „Московский комсомолец”

Държавният секретар на САЩ Джон Кери, който е на посещение в България, възнамерява да убеди ръководството на страната да намали зависимостта й от руските енергийни ресурси, като единият от акцентите може да е вдигането на мораториума върху добива на шистов газ, съобщава вестник „Московский комсомолец”.

Очаква се в рамите на посещението си Кери да обсъди възможностите за диверсификация на доставките на енергоносители, в т.ч. възможното строителство на газопровод от Гърция и проект на американската компания „Уестингхаус” за строителство на АЕЦ в страната.

По мнението на български политолози, в хода на дискусиите държавният секретар на САЩ ще повдигне въпроса за подновяване на изследванията за добив на шистов газ на територията на страната ни и за отмяната на забраната, наложена по време на първото правителство на Борисов, пише руското издание „Комсомолская правда“.

Вестникът нарича иронично визитата на Кери „тайна“, като припомня ситуацията, в която външният ни министър съобщи за посещението на премиера Борисов „на ухо“, но думите му бяха хванати от микрофоните и така станаха обществено достояние.
„На визити на подобно ниво не трябва да се гледа едностранчиво, те винаги са символни.

В този случай това засяга България като част от сложен геополитически възел“, коментира „Комсомолская правда“ по повод днешното посещение на държавния секретар на САЩ.

През лятото на 2014-а след среща на премиера на страната с американски сенатори беше замразено строителството на „Южен поток“
Политическият смисъл на посещението на Джон Кери ще стане и знаков за живота в България. Не е изключено, че за да реши енергийните си проблеми, страната може да отмени мораториума за шистовия газ.

Вече е очевидно, че българският управляващ елит заявява своята принадлежност към евроатлантическите структури, което не винаги съответства с интересите на народа.

Събитията от 2014-а нагледно показаха неспособността на държавното ръководство да се осигури икономическа стабилност и да снизи темпа на обедняване на населението, пише руското издание.

 

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 15.01.2015, in Балканите and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: